Grieks paasbrood

Tsoureki

350 g bloem
50 g (durum) tarwemeel
50 g boter
1,25 dl melk
50 g suiker
15 g verse gist
25 g geschaaafde amandelen
5 eieren
½ thelepel olijf olie
½ theelepel zout
1 theelepel kaneel
1 theelepel karwijzaad
boter om in te vetten en
bloem voor het bestuiven

 

 

Bereiden

Bloem, meel zout en kruiden door elkaar mengen.
Boter, 1,25 dl melk en suiker verwarmen en tot lauwwarm laten afkoelen. Gist erin oplosssen.
Twee eieren loskloppen en toevoegen.
Gistmengsel door het bloemmengsel roeren en mengen tot een soepel deeg. Leg dat in een kom en dek het af en laat het op een warme plaats ca. 1 uur rijzen.
Drie eieren ca. 10 minuten koken en afdrogen. Eventueel rood kleuren.
Oven op 190 graden voorverwarmen.
Bakplaat met boter invetten en met bloem bestuiven.
Het gerezen deeg in drie stukken verdelen en tot strengen van ca. 40 cm uitrollen. De strengen vlechten, de uiteinden samendrukken.
Leg het gevlochten deeg op de bakplaat, bestrijk het met 1 eetlepel melk en bestrooi het met de amandelen. Wrijf de eieren met olijfolie in en duw ze in het deeg.
Bak het brood in ca. 20 minuten goudbruin.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Ontbijt met de tags , . Bookmark de permalink.