Grauwe erwten met varkensham

Trappistenvlees

Traditiegetrouw eten veel mensen tijdens de vastenperiode geen vlees, wat minder voor een ander. Maar ook om stil te staan bij het lijden van mensen, armoede en honger en tevens het lijden en de uitputting van de aarde en de dieren.

Gerechten met kapucijners, andere bonen of erwten passen daarom bij de Veertigdagentijd. Ze zitten vol met vlees-vervangende eiwitten. Kapucijners worden ook Trappistenvlees genoemd omdat de Kapucijner monniken vegetariërs zijn en deze bonen  vaak op hun menu staan.

Ingrediënten

800 g grauwe erwten (24 uur geweekt) of 3 blikken kapucijners
ca. 400 g (biologisch) ontbijtspek – in blokjes
4  dikke plakken ham
mosterd

boter
8 uien
1 kg gekookte aardappelen in plakjes
zout/peper

Bereiding

Bij geweekte erwten: in ca. 90 minuten  gaar koken. Als ze gaar zijn zout naar smaak toevoegen. Laat ze in het hete water staan.
Smeer de hamplakken in met mosterd en bak ze met een beetje boter elke kant ca. 2 minuten.
Snijd de uien in ringen en bak zachtjes met wat boter. Als ze lichtbruin zijn, voeg dan de spekblokjes toe en bak beide tot ze knapperig zijn.
Bak ondertussen ook de aardappelen.
Giet de warme erwten of kapucijners af en serveer met de hamplakken, het mengsel van uien en blokjes spek en de gebakken aardappels
Zilveruitjes, augurken en picallily smaken er prima bij.

 

Bron:
naar een recept van Joke Boon in:
Bonen- elke maand 12 verrassende recepten met bonen
Carrera, 2016

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Heiligen, Hoofdgerechten, Vasten of Veertigdagentijd, Wintertijd met de tags , , , , . Bookmark de permalink.