Gestoofde courgette

Wie weet………

Ach, proberen maar. De drie courgettezaadjes die ik van de grootgrutter cadeau kreeg keurig geplant en in de vensterbank van de keuken gezet. Na een tijdje wurmde een groen blaadje zich omhoog. Bij het derde echte blad in een groter potje. Weer wat later overdag naar buiten. Dan op een goeie dag ze alle drie in de tuin geplant. Als het droog was water geven. Geregeld zorgde moeder natuur daar ook zelf voor, soms geselend hard!

Nu, weer een aantal weken verder, zijn er grote bladeren gegroeid, komen er grote gele bloemen tevoorschijn en ja hoor er beginnen courgettes te komen. De eerste bleef klein en verrotte aan de stengel. Een serieus exemplaar begint zich aan te dienen. Je voelt je dan toch een beetje trots.

Hoe kneuterig ook – wat er ‘onder je neus’ gebeurt is prachtig. Je doet er van alles aan en merkt tegelijk dat je er niets aan kunt doen. Zelfs met alle landbouwtechniek die mensen ontwikkeld hebben blijft het zoals Paulus al zei: ‘God geeft de wasdom’ (1 Korintiërs 3). Met alles.

 

Gestoofde courgette

Inmiddels zijn meerdere  courgettes gegroeid en geoogst. Het is een vrucht/groente die zich op vele manieren laat benutten. Stoven (met vet en vocht in een gesloten pan op lage temperatuur gaar maken) gaat ook heel goed, al betekent dat bij courgette niet dat dat heel lang hoeft te duren.

 

Ingrediënten

een stevige/harde courgette
een paprika
een ui
dragon, peper
olie
bouillonblokje

 

Bereiden

Was de courgette, ontdoe hem van “kop en steel” en snij hem in niet te dikke plakken. Die kunnen (afhankelijk van de maat) vervolgens in vieren worden gesneden. Ook de paprika schoonmaken, doorsnijden en van steel en zaadlijsten ontdoen. Eveneens in stukken snijden. De ui pellen en in halve ringen snijden.

Verhit in een hapjespan olie en fruit daarin de ui. Laat de paprika al omscheppend rustig meebakken. Voeg een beetje water toe en verkruimel een half bouillonblokje over de groente. Voeg de courgette bij en verlaag dan het vuur zodat het in de pan niet pruttelt. Strooi er dragon (als die vers is kleingesneden) en peper over. Laat de groente met de deksel erop zo’n 10 minuten stoven. De courgette moet gaar worden èn stevig blijven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Groente, Scheppingsperiode, Zomertijd met de tags , , . Bookmark de permalink.