1 kg bietjes
4 grote appels – Jonagold
200 g zachte geitenkaas
2 eetlepels zonnebloemolie
voor de vinaigrette
2 sjalotjes
2 eetlepels appelazijn
6 eetlepels olie (zonnebloemolie/olijfolie)
4 eetlepels geroosterde zonnebloempitten
voor de marinade
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels appel(dik)sap
zout en peper
Bereiding
Maak een marinade van de olie en het appelsap met een snuf zout en peper. Was de bietjes goed en snijd ze in blokjes. Hussel ze door 2/3 van de marinade en leg ze op een deel van de bakplaat die met bakpapier bekleed is. Rooster de bieten ca 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven op 180 graden. Snijd de appel in stukjes, hussel ze door 1/3 van de overgebleven marinade en leg ze op het nog open deel van de bakplaat. Bak ze samen met de bietjes nog 10 minuten.
Maak de vinaigrette door de fijngehakte sjalotjes te vermengen met de goed geroerde olie en azijn en op smaak te brengen met peper en zout.
Verdeel de bietjes en de appel over de borden. Verbrokkel de kaas eroverheen en bedruppel het geheel met de vinagrette. Rooster de zonnebloempitten en strooi die eroverheen.