Week van gebed – Polen

Voor de oecumenische vieringen voor de gebedsweek voor de eenheid van de kerken, georganiseerd door Polen.

In de liturgie is een plek ingeruimd om stukken wafels aan elkaar te geven onder het uitspreken van een wens.
In Polen bestaat het gebruik, met name met  Kerstmis, maar ook bij andere gelegenheden, om van een zogenaamde oplatek, een speciaal, ongedesemd  brood, een soort matzes dus, of van kleinere oplatki, wafels van dat deeg, een stuk af te breken en aan een ander te geven onder het uitspreken van een wens. Zo ontstaat er ontmoeting en deel je met elkaar.

 

Recept voor oplatiki

Oplatki – Oplatky of Oplatke – is een dun wafeltje,
soms voorzien van religieuze afbeeldingen. Bij families in Polen, Slowakije en Litouwen maken deze wafels al eeuwen deel uit van de kerstmaaltijd. Als een van de laatste gangen deelt de familie-oudste zijn/haar oplatiki, vergezeld van een nieuwjaarswens. Daarna delen de anderen hun wafels en wensen met elkaar.

In de Gebedsweek voor de eenheid wordt regelmatig het eucharistisch brood gebroken. Het gaat dan om zogenaamde oblaten – uit het Duits, bekend van katholieke vieringen.
De vorm van het communiebrood is kleiner, gepast voor één persoon.
In deze vorm heet het ook oplatek. Het recept is in de basis hetzelfde als van oplatki, ongedesemd en zonder toevoegingen.

De Poolse wafelijzers waren meestal rond, hoewel de rechthoekige ijzers uit Noord-Duitsland en Nederland ook in Gdansk en Pomerania gebruikt werden. De afbeeldingen waren meestal religieus van aard. Met verschillende ijzers werden wafels gemaakt speciaal voor begrafenissen, huwelijken en religieuze feesten, zoals Pasen of Kerstmis.
Voor alledag werden wafels met een impressie van het blazoen gebruikt.

Ingrediënten

voor hosties:

125 gram bloem
200 gram poedersuiker
2 g saffraan
4 eiwitten
3-4 eetlepels rozenwater

Combineer de gekoelde ingrediënten en kneed 5 – 8 minuten. Laat het deeg 10 minuten rusten en kneed het dan opnieuw. Rol het deeg zo dun mogelijk uit.
Snijd het in vierkantjes of cirkels en leg ze op een ingevette bakplaat.

Bak ze in 20-30 minuten in een op 190-220 ºC voorverwarmde oven, zolang als nodig is om ze te bakken -de tijd zal afhangen van de dikte van het deeg.
Perfecte hosties zijn papierdun.

 

Ingrediënten

voor een brood

65 g volkorenmeel
65 g ongebleekte bloem
125 ml water

Voeg de ingrediënten samen en kneed tot ze goed gemengd zijn, minstens 5-8  minuten, laat het deeg 5-10 minuten rusten en kneed het opnieuw door. Het kneden en het laten rusten van het deeg is erg belangrijk bij ongedesemd brood.

Rol het deeg uit en snijd of vorm het in een brood van ongeveer 20 cm in de rondte,
zo’n 1,5 cm dik, eventueel in een bakblik.

Plaats de broden op een niet of licht ingevette bakplaat. Bak 20-30 minuten in een
op 190-220 ºC voorverwarmde oven. De precieze baktijd hangt af van de oven, het formaat brood en het bakblik; een gietijzeren bakblik bakt gelijkmatiger en sneller dan een bakblik.

 

 

 

Bron: www.phosphora.org
Bron: internetblog