Fruitig feest

 

 

Aalbessen bloeien in de vroege lente. Dat kan gezien worden als verwijzing naar Pasen, de verrijzenis van Jezus.

 

 

Deze bessen echter zijn rijp omstreeks de gedachtenis-datum van Sint Jan, op 24 juni (zie ook de Groene Kalender). De rode kleur van de bessen herinnert aan het bloed van Johannes de Doper, zijn onthoofding.
In Limburg en Duitsland worden ze Jans-beeren bessen genoemd.

 

 

Ingrediënten
4
personen !
voor glazen met tenminste 350 ml inhoud

250 gram mascarpone
250 gram ricotta
250 gram rode bessen
1 peer (doyenne)
150 gram aardbeien
Abrikozenjam
Suiker

 

 

Bereiden

Doe de ricotta in een schaaltje en voeg er een aantal lepels (naar smaak) abrikozenjam bij. Roer dit goed door elkaar en zet het in de koelkast om op te stijven. Schil de peer, snij hem in stukjes en doe deze in een ander schaaltje. Pureer de peer. Voeg hierna de mascarpone bij en roer ook dit tot een glad mengsel. Misschien een beetje suiker erbij, naar smaak. In de koelkast wegzetten.

Was en ris de rode bessen en doe ze in weer een ander schaaltje. Strooi een beetje suiker erover en meng dit door de bessen. Was de aardbeien, halveer ze en doe ze met een beetje suiker in een vierde schaaltje.

Voor het vullen van de glazen is een trechter met een ruime opening handig. Verdeel het ricottamengsel onderin de glazen. Schep er voorzichtig de bessen op. Verdeel vervolgens het mascarponemengsel. Leg de aardbeien er boven op en tot het serveren bewaren in de koelkast.

 

Bron
Gérard Martens, pastoraal werker
samenwerkende parochies Katholiek Utrecht.
Utrechts parochieblad Tussentijds Magazine

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Heiligen, Nagerechten, Zomertijd met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.