Fijn witbrood met zaden

De claris zr. Chiara Bots bakt voor deze speciale dag fijn wit brood voor de feestelijke aangeklede broodtafel ’s avonds.
Basisrecept:

500 g bloem of tarwemeel
1 zakje droge gist
2 dl lauwwarm water of melk
10 g zout
olie om het bakblik mee in te vetten

Voeg voor een fijner brood daaraan toe:
50 g boter
50 g suiker
1 ei
extra: zaden zoals maanzaad of sesamzaad.

Doe de bloem, gist, zout, boter, suiker en ei in een kom. Schenk de lauwwarme melk er bij en kneed het tot een samenhangend geheel tot het elastisch aanvoelt en niet meer plakt. Dek de kom af met een vochtige doek en laat het deeg op een warme plek ca. 45 minuten rijzen.
Vet het broodblik in met olie.
Kneed het brood nog een keer en vorm het. Strooi de zaden (sesamzaad, maanzaad bijvoorbeeld) op tafel. Maak het brood aan de bovenkant vochtig met wat water en rol het voorzichtig over het zaad. Leg het in het broodblik.
Afdekken met een vochtige doek en opnieuw 30 minuten laten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak het in ca. 30 minuten gaar.
Haal het brood uit de vorm en laat het afkoelen.

Zr. Chiara Bots uit: Gezond leven, bezield eten.

Dit bericht is geplaatst in Bijgerechten met de tags . Bookmark de permalink.