Eten met geweten

 

 

 

 

 

Verrassende verse vegetarische gerechten voor vier seizoenen op een bedje van vegetarische filosofie –

 

 

 

 

Hein Stufkens (teksten om dierlijk voedsel te mijden)
Arjan Houwaart – recepten
Roosje Houwaart- fotografie

Uitgeverij
Berne Media, ISBN 978-90-8972-331-4, 2019, 156 pg

Al je argumenten zoekt om vegetariër of veganist te worden, vind je in dit boek vele teksten uit verschillende religies en van andere denkers die het overdenken waard zijn. De rijke schakering aan teksten, met  getallen en jaartallen, uit Oost en West en aanvullend commentaar van Hein Stufkens,  zijn soms bitter en zuur van toon.  Het bedje is een dikke bodem voor de recepten.

De vegetarische, culinaire recepten in het boek  (8 per seizoen met nog twee voor- en drie nagerechten) zijn boeiende alternatieven voor de vegetarische keuken en mooi gefotografeerd.

De gebruikte ingrediënten volgen het seizoen, met wat uitzonderingen zoals paprika’s, courgettes en tomaten in de winter. Een plankje proeverij van tomaat zou beter in de zomer dan in de lente passen en appel crumble beter in de herfst.

Positieve inspiratie om te komen tot een zorgvuldige omgang met de aarde en al haar schepselen biedt het boek met name in de beginteksten en aan het einde van het boek, zoals:

Ghandi:
‘ Ik denk dat het voor onze spirituele ontwikkeling nodig is dat we ermee ophouden onze medeschepselen te doden omwille van onze lichamelijke behoeften.’

Paus Franciscus:
Als het hart ten volle openstaat voor een universele verbondenheid is niets of niemand uitgesloten van deze broederlijkheid.’

Bijbel Spreuken 12, 10
‘Een rechtvaardige zorgt goed voor zijn vee’.

Bijbel Matteüs 5, 13
uit de Bergrede van Jezus
‘Jullie zijn het zout van de aarde’. 

Ik beschouw het boek als een bijdrage om te komen tot het eten van minder vlees en meer plantaardige eiwitten. Het is een voorwaarde om de aarde leefbaar te houden voor toekomstige generaties.

Tini Brugge.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Koks&Boeken met de tags , , . Bookmark de permalink.