Elisabeth broodtaart

Elisabeth brood-taart, bij storm en regen?

November, wolken jagen door de lucht… zou er storm komen die het zeewater het land in stuwt?

Dat gebeurde 600 jaar geleden in de nacht van 18 op 19 november 1421. Grote delen van Zuid-Holland en Zeeland  kwamen onder water te staan tot aan Dordrecht en Geertruidenberg. De Biesbosch ontstond. Vele mensen en dieren verdronken. Deze stormvloed staat bekend als de Elisabethsvloed.

Thans wordt niet op 19, maar op 17 november de heilige Elisabeth van Thüringen herdacht. Zij was een koningsdochter die tijdens haar huwelijk haar rijkdom vond in het delen daarvan. Nadat zij weduwe was geworden volgde zij Franciscus en Clara van Assisi in hun levenswijze. Zij schonk brood aan de armen en werd zo de ’koningin die bedelaars diende’.

Een moderne versie van dit brood beschreef een claris in deze tijd: zr. Beatrijs Corveleyn. Zij maakte samen met haar medezuster Elisabeth Luurtsema het boek  Clara’s bron: recepten voor eenvoudig leven en (h)eerlijk koken.

Belangrijke ingrediënten van dit brood zijn walnoten en roggebrood. Rogge was lange tijd het graan voor het brood van de armen, tarwe was dat voor de rijken.

Walnoten zijn er in dit seizoen volop. Het was destijds het reserve voedsel voor de winter. Thans zijn het gezonde vleesvervangers. Deze eenvoudige brood-taart  smaakt heerlijk bij koffie of thee.

 

Voor een taart- of vlaai vorm ca. 25 cm
Ingrediënten

5 eieren
150 gr rietsuiker
300 gr roggebrood, verbrokkeld
100 gr rozijnen
100 gr walnoten, gehakt
1 theelepel kruidnagel
1 eetlepel citroensap
ronde taartvorm ca. 25 cm
boter of olie om in te vetten
bloem om te bestuiven

 

 

Bereiding

Mix de eieren met suiker romig. Voeg het verkruimelde roggebrood toe en mix opnieuw. Schep de rozijnen, walnoten, kruidnagel en citroensap er door.

Smeer de taartvorm in met olie of boter en bestuif met meel. Giet het beslag in de vorm en bak ca. 45 minuten in een op 160 graden voorverwarmde oven.

 

 

Bron:
van Beatrijs Corveleyn in: Clara’s bron,
Berne media, 2017.
Tekst en foto’s: Tini Brugge

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Heiligen, Taart met de tags , , . Bookmark de permalink.