Eieren kleuren

Buitengewoon
– Eieren kleuren met ‘gewone’ kleurstoffen

Zo’n 40 dagen geleden klonk bij het askruisje: ‘Gedenk dat je stof bent en tot stof terugkeert’. Met andere woorden: Mens, haal je maar niks in je hoofd. Je bent heel gewoon. Aarde uit de aarde. We weten dat dit waarheid is. Toch belijden en vieren we met Pasen dat het ook weer niet het hele verhaal is. Onze God heeft in wat er met Jezus is gebeurd laten zien dat wie met en in en door liefde leeft, bestaan heeft dat eeuwig is. Leven dat door de aardse dood heengaat en in nieuwe, hemelse gestalte verschijnt. Vol van licht. Voor het aardse waarnemen en verstaan is dit leven buiten-gewoon. Het vraagt om gelovige ogen en oren en een vertrouwend hart om iets van dit andere, verrezen leven gewaar te worden.

Met Pasen versieren en kleuren we eieren. Door het opsieren worden deze gewone alledaagse eieren voor ons ‘buiten- gewoon’. En iedere keer als we ze zien herinneren ze ons aan de grote geheimen van leven die ons geschonken zijn.

 

Eieren kleuren

Kleurstoffen om eieren te verven zijn in de winkel te koop. Voor mij was het een uitdaging om de eieren te sieren met kleuren uit gewone voedingsmiddelen. Helemaal natuurlijk. En dat lukt. Je moet wel op tijd beginnen. De verfbaden vragen tijd.

Boodschappen:

    • Witte en bruine eieren
    • Rode kool
    • Rode biet (ongekookt)
    • Kurkuma (geelwortel), vers of poeder
    • Azijn

Aan de slag:

Om eieren blauw of groen te kleuren gebruiken we rode kool. Snijd een paar bladeren fijn (of als je rode kool wilt eten: wat je nodig hebt). Kook dit in water (voldoende voor het verfbad dat je gaat maken) tot de kool gaar is en vang het kookvocht op. Roer er een eetlepel azijn door.

Voor het rood (roodbruin) kleuren van eieren kook je in reepjes gesneden rode biet gaar. Ook door dit (voldoende) kookvocht een eetlepel azijn roeren. (De gekookte biet kan salade worden).

Kurkuma in water met een scheutje azijn geeft een gele vloeistof waar je de eieren direct in kunt koken.

Kook de eieren en verf ze door ze een tijd in het verfbad te laten staan. Jampotten zijn goede bakjes voor één ei tegelijk.

Wit ei in rode kool: 2-3 uur lichtblauw; 6-8 uur donkerblauw
Bruin ei in rode kool: 1,5 uur lichtgroen; 6-8 uur donkergroen
Wit ei in biet: 5-6 uur roodbruin
Wit ei in kurkuma: geel na 10 minuten koken – langer in verfbad: oker

Zalig Pasen!

 

Bron
Gérard Martens, pastoraal werker
samenwerkende parochies Katholiek Utrecht.
Utrechts parochieblad Tussentijds Magazine

 

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Creatief, Lente, Pasen met de tags . Bookmark de permalink.