Easter ledger pudding

Traditie in Engeland

Voor dit recept -denk niet aan pudding…!- worden groene bladen gebruikt, die in het veld geplukt worden. Hoofdbestanddeel is adderwortel, Polygonium bistorta, aangevuld met bijvoorbeeld paardenbloemblad, veldzuring, brandneteltoppen. De adderwortel wordt ook als tuinplant gekweekt.
In Engeland wordt adderwortel ook ‘paasreuzen’ -bladeren zijn in april al groot- en ‘passie-zuring’ genoemd. Met de laatste naam wordt waarschijnlijk perzikkruid bedoeld, Polygonium persicaria, die in het Nederlands wel Jezusgras, bloedblad of kruisblad wordt genoemd. De rode vlekken op de bladeren herinneren aan de bloeddruppels van Jezus die bij zijn kruisiging op het blad vielen. Als alternatief voor de groene bladeren uit het wild kunnen raapstelen gebruikt worden. Voor 8-12 personen.

Ingrediënten

120 g havermeel
120 g parelgort
360 g gemengde groene bladeren
1 ui , fijn gesneden
2 eieren, geklopt
zout, peper

 

 

Bereiden

Week de haver en de gort een nacht in ruim water. Giet het water af.
Snijd het groene blad fijn en vermeng het met de geweekte havermeel en gort. Op smaak brengen met peper en zout.
Vul een goed ingevette ovenschaal met het mengsel en laat het in ca. 60 minuten op 160 graden gaar worden, misschien iets langer. Tussentijds eventueel roeren.
Vlak voor het opdienen de los-geklopte eieren over het mengsel verdelen en nog even terug in de oven totdat dit gestold is.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Hoofdgerechten, Lente, Pasen met de tags , . Bookmark de permalink.