Druiventaart uit het Eshkoldal

Ingrediënten

200 g bloem
100 g harde boter
1/2 theelepel zout
1-2 eetlepels bruine of rietsuiker
1 dl water

Voor de vulling

1 kilo zoete druiven
3 eetlepels vloeibare honing
10 (gedroogde) vijgen of  4 granaatappels
2 eetlepels zoete witte wijn, bijvoorbeeld muscat

Bereiding

Doe de bloem in een kom en snij de boter in kleine blokjes met twee messen in die kom.
Voeg in het midden zout en suiker toe en een scheut water.
Spatel alles door elkaar, onder toevoeging van steeds een beetje meer water.
Kneed zachtjes tot een bal en rol die door wat bloem.
Laat de rol minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Vet een springvorm in met wat olijfolie of boter.
Bestuif een werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ca. 1/2 cm dik.
Verdeel het deeg over een springvorm en zorg voor opstaande randen. Snijd alles wat oversteekt van de vorm af.
Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg.
Bak ca. 25 minuten  in een voorverwarmde oven op 210 graden.

De vulling:

Verwijder de steeltjes van de druiven, snij ze doormidden en ontpit ze indien gewenst.
Verwarm de wijn en honing in een pannetje.
Snij de vijgen in kleine stukjes (of halveer de granaatappels en schep de inhoud eruit).
Roer het vruchtenmengsel door de saus en roer goed.
Verdeel de druiven over de taartboden, roer de saus nog even en schenk hem voorzichtig over de druiven.

Direct opdienen.

 

 

Recept:
Lekker Bijbels
Renée Vonk, Kok, 2009

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Gebak, Herfst, Oogstdankdag, Zomertijd met de tags , , , . Bookmark de permalink.