Driekoningenbrood

Een klassiek recept voor vier ronde broden


Ingrediënten

1 kg bloem
1/2 l lauwe melk
snuf zout
100 gr gist
50 gr basterdsuiker
100 g boter of margarine
1 ei
poedersuiker

Bereiding

Doe de bloem in een kom en strooi aan de rand wat zout.
Maak een kuiltje in het midden en kruimel daarin de gist.
Voeg daarbij zoveel lauwe melk dat er een deegje midden in de overige bloem ontstaat. Laat dit ca. 20 minuten rijzen op een warme plek, bijvoorbeeld bij de verwarming.
Meng dan de suiker, de zachte, gesmolten boter en de rest van de lauwe melk door het bloem. Kneed het ca. 15 minuten tot een deeg dat van de handen loslaat.
Leg het in een met bloem bestrooide deegkom, bedek het met een vochtige doek
en laat het ca. 1 uur op een warme plek rijzen, eventueel in een bak of grote pan met warm water. Kneed het deeg nog een keer door en laat het opnieuw rijzen.
Verdeel het daarna in vier ronde bollen en steek in ieder brood een boon of een amandel. Bestrijk de bollen met het losgeklopte ei. Knip in het midden een kruis en knip de zijkanten wat in zonder het kruis te raken. Bak het in 45 minuten op 200 graden.  Besprenkel er nog wat water oven voordat ze uit de oven komen.
Bestrooi ze daarna met poedersuiker.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Driekoningen, Gebak met de tags , . Bookmark de permalink.