Hierbij een recept met boekweit en groene kruiden die als drie in de pan gebakken worden. Het is een vegetarisch gerecht dat past in de veertigdagentijd.
Boekweit is glutenvrij. Je kunt van de zaden meel maken en er pannenkoeken van bakken, maar geen brood. Het gedijt goed op arme gronden. Door het gebruik van kunstmest is het verdrongen.
Ingrediënten
250 g boekweit
1/2 l water eventueel eieren
bouillonpoeder of blokje
1 kleine ui
1 kleine prei
200 g geraspte kaas
handje vol groene kruiden, fijngehakt.
(bijvoorbeeld peterselie, selderij, eerste blaadjes van zevenblad of bakje tuinkers) zout, peper, eventueel aangevuld met kerrie of paprikapoeder
olie of margarine om in te bakken.
Garnering
Echte klaverblaadjes of blaadjes veldsla die als een klaverblad op de burger worden gelegd: drie blaadjes die elkaar in het midden raken.
Bereiden
Doe in een braadpan een beetje olie om de boekweit voorzichtig, al roerend te branden. Er komt dan een heerlijke notengeur vrij. Voeg water en bouillon toe
en laat het garen, maximaal 10 minuten.
Bak de fijngesneden ui en prei aparte en voeg al roerend aan de boekweit toe.
Voeg tenslotte de kaas en tot slot de fijngesneden kruiden toe.
Als het geheel te droog is, voeg dan eieren toe, ook om het wat meer te binden,
als het te nat is, nog wat bloem.
Maak met een vochtige hand van dit mengsel burgers en bak er drie gelijk in de
pan lichtbruin.
Garneer met een ‘klaverblad’.
Recept:
Zr. Chiara Bots
Koken met bezieling, KOK, 2011