De joodse keuken

 

 

 

 

De joodse keuken;
recepten en verhalen uit de hele wereld
Hyman, Clarissa
Baarn, Tirion, 2003

www.bol.com

 

 

De joodse keuken is een weerspiegeling van een religieuze overtuiging, een cultuur- en familiegeschiedenis. De recepten, die van generatie op generatie zijn overgeleverd, vertellen hun eigen verhaal van het verleden van een familie. Dankzij het traditioneel rondtrekkende karakter van het joodse volk zijn overal ter wereld joodse gemeenschappen te vinden. Onderdeel van de godsdienst zijn de dieetvoorschriften van kashrut. Joodse koks hebben lokale specialiteiten opgenomen in hun keuken en aangepast aan hun eigen cultuur.
In een nieuw land gebruiken ze een oud recept met de daar aanwezige ingrediënten. De maaltijden die ze creëren verenigen religie en wetten, en verbinden verleden met heden. Deze menu’s zijn heerlijke hybriden en vertellen het verhaal van joodse families, hun geschiedenis en hun cultuur.
De wetten van kashrut bepalen wat toegestaan, kosher, is en wat verboden, trefah, is; en brengen een scheiding aan tussen vlees- en zuivelproducten. Dit boek volgt deze traditie en is verdeeld in drie hoofdstukken: Vlees, Zuivel en Pareve (neutraal). De internationaal getinte recepten bieden gerechten als Tunesische paprika-tomatensalade; Champignon-gortsoep; Marokkaanse vis met kikkererwten en koriander; Venetiaanse pompoenrisotto en het toetje dat je het water in de mond doet lopen: Dadelrijstpudding.
De geschiedenis van negen joodse families loopt als een rode draad door het boek. Ze verhalen over familiefeesten; reizen over verschillende continenten; hereniging en afscheid; oorlog en vrede. Elk verhaal gaat vergezeld van een recept en onthult, onder meer, de menu’s van Cubaanse joden in Miami, Australische joden in Manchester, en Marokkanen in Israël. Een heerlijke, internationale fusion-keuken; de joodse keuken is net zo rijk als de culturele erfenis.

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Koks&Boeken met de tags . Bookmark de permalink.