Dadelbeleg met zonnebloempitten

Voor toastjes, haverkoekjes of Mariabiscuits bijvoorbeeld.

Zoeken naar verzoening 

In de bijzondere ‘Corona-tijd’  krijgen zieken en kwetsbare mensen terecht veel aandacht. September is een maand waarin zowel “Ziekenzondag “ als de Vredesweek op de kalender staan.

Verzoening zoeken, ook als je ziek bent, is een opgave en uitdaging. Verzoening met  kwetsbaar zijn, chronisch ziek blijven, op zoek naar vrede in je zelf in een wereld om je heen met onrecht, oorlog en frontlinies.

“Maak mij tot een instrument van Uw vrede.”.  Dit is een gebed van Franciscus van Assisi waarmee minderbroeder franciscaan Fer van der Reijken de dag begint. Hij woont in het klooster La Verna in Amsterdam. La Verna verwijst naar de berg waar Franciscus de tekenen van het lijden (zogenaamde stigmata) van Christus ontving.

 

Symboliek

Een zonnebloem keert zijn bloem naar het
zonlicht. Franciscus begint zijn lofzang op de
schepping met de zon als beeld van de
Allerhoogste.

Dadels vruchten van de dadelpalm. De vele zoete vruchten kunnen gedroogd  worden. Dadels zijn daarom ook een bron van voedsel en energie in de winter.  In de Bijbel zijn deze zoete vruchten een verwijzing naar de goede daden van rechtvaardigen. Mensen die in het (zon) Licht van God,  bijbelse verhalen en woorden vertalen in daden van liefde en vrede.

Een dadelpalm is een onbuigzame boom, met een rechte stam omhoog. Daarom wordt de palm ook gezien als teken van onverzettelijkheid: verzet tegen wat slecht en onrechtvaardig  is voor mensen en de aarde.

In een legende van Selma Lagerlöf over de vlucht Jozef en Maria met het kind naar Egypte, buigt de boom zijn stam, geladen met vele dadels, naar hen als zij langskomen.
De boom wordt geraakt door het kind Jezus.
Een familie die recht en vrede zoekt,
daarvoor buigt de palm diep en schenkt
zijn vruchten als voedsel en versterking.

 

Ingrediënten

200 g dadels zonder pit, bijvoorbeeld Medjoul
150g zonnebloempitten
50 g honing
100 g zachte boter

Bereiden

Werk met een blender en meng dadels, zonnebloempitten en honig tot puree. Roer er vervolgens de boter door. Goed afgedekt is het ca. een week houdbaar in een koelkast.

 

 

 

Bron:
Recept van Beatrijs Corveleyn
Clara’s Bron- recepten voor eenvoudig leven en (h)eerlijk koken.
Berne Media, 2017
Tekst en foto: Tini Brugge

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Broodbeleg, Herfst, Zomertijd met de tags , , . Bookmark de permalink.