Couscoustersalade

Voor 4 personen!

Van God is de aarde en die haar bewonen. De beginwoorden van Psalm 24.
God maakt de aarde en geeft die aan mensen van goede wil.
Opgetild tot zuster- en broederschap bezitten zij samen met God de wereld en alles wat daarop gebeurt is tot eer van God.
Delen en voor elkaar opkomen zijn zo de grondbeginselen van alle bestaan.
Door het met elkaar optrekken worden gedachten uitgewisseld en raken kennis, kunde en
gebruiken met elkaar vermengd in verhalen, gevoel, smaken en leven.
Een enorme gezamenlijke rijkdom die voor ieder die de gemeenschappelijke oorsprong verstaat en koestert een bron is.

In de keuken vinden culturen elkaar vaak het gemakkelijkst. De levensnoodzakelijke bezigheid van voedsel bereiden en de nieuwsgierigheid naar nieuwe smaken en verrassing helpt over grenzen heen, van ingrediënten en kruiden en meer……. En van elkaar willen eten vraagt ook om van elkaar weten.
Het is aantrekkelijk om daar de zegswijze ‘liefde gaat door de maag’ aan te verbinden. En met liefde zijn we terug bij de bron van alles en iedereen.

 

 

 

Een maaltijdsalade die ingrediënten en smaken uit verschillende windstreken samenbrengt. Heel geschikt voor buiteneten met een paar mensen (denk om ieders ruimte!) in tuin of park in een koesterend zonnetje.

 

 

Ingrediënten

-200 gram couscous
– 2 theelepels kerriepoeder
– 1,5 theelepel komijnpoeder
– 50 gram rozijnen
– 1 citroen
– blik kidneybonen (of weken en koken)
– 1 rode ui
– 4-5 stengels bleekselderij
– bosje peterselie
– 100 gram feta
– ontpitte groene olijven
– olijfolie
– zout – (versgemalen) peper

 

Bereiden

Meng in een kom couscous met de kerrie, komijn, rozijnen en 3 eetlepels olie. Schenk er kokend water over tot alles nèt onder staat en laat wellen.
Pel de ui, snij die van boven naar onder door en vervolgens in halve ringen. Was de bleekselderij en snij ze in boogjes. Open het blik en laat de kidneybonen uitlekken.

Verhit in een koeke- of wokpan wat olijfolie en bak omscheppend de ui-ringen een minuut of vijf. Voeg na twee minuten ook de bleekselderij toe. Dan de kidneybonen even meescheppen.
Roer  de couscous los, pers de citroen en giet het sap erover. Wat zout en versgemalen peper erbij en doorscheppen. Was, droog en hak de peterselie. Snij of verkruimel de feta in kleine blokjes.
Snij een aantal olijven in ringetjes. Meng op een schaal de couscous en de inhoud van de bakpan en de peterselie. Strooi de fetabrokjes en olijfringen erover. Lauwwarm serveren.

 

Bron:
Gérard Martens, pastoraal werker
samenwerkende parochies Katholiek Utrecht.
Utrechts parochieblad Tussentijds Magazine

 

 

Dit bericht is geplaatst in Salades, Zomertijd. Bookmark de permalink.