Voor 4 personen
om te serveren:
een ronde ovenschaal en een stevig karton ter grootte van die schaal
Boekweitgrutten zijn gepelde en gebroken boekweitzaden
Ingrediënten
250 g boekweitgrutten
500 ml bouillon
1 ui
150 g hamblokjes
1 witte kool, fijngesneden
2 fijn gesneden harde eieren
125 ml slagroom
2 theelepels gedoogde dille
1 eetlepel boter
1 eetlepel olie
Bereiding
Teken een wiel met 8 spaken ter grootte van een ronde serveerschaal op het karton.
Snijd het wiel uit het karton. Leg het wiel terzijde want het wordt aan het slot gebruikt.
Bak de boekweitgrutten 4 minuten, al roerend in de olie. Giet daarop de kokende bouillon. Laat de massa op een laag vuur in de koekenpan zonder deksel gaar sudderen, totdat al het vocht is opgenomen door de boekweit. Houd apart.
Fruit de ui en bak de hamblokjes in de boter. Voeg de kool en de dille toe en stoom het geheel gaar in ca. 15 minuten. Snijd de gekookte eieren in 8 partjes elk. Roer de eieren en de room door de kool en laat het 5 minuten sudderen. Schep de kool in de ronde serveerschaal. Leg het karton boven op de kool en schep de boekweit in de uitsneden van het wiel. Verwijder het karton.