Basis voor allerlei speciale broden
Wrijf in een kom de boter fijn met het meel. Los de gist op in water.
Maak een kuiltje in het meel en giet het water erin.
Meng de ingrediënten tot ze een stevig deeg vormen;
voeg bij gebruik van volkorenmeel eventueel iets meer water toe.
Plaats het deeg op een bebloemd oppervlak en kneed het gedurende 10 minuten
of gebruik daarvoor 3 tot 4 minuten de keukenmachine.
Het deeg moet stevig en elastisch zijn en
niet scheuren als het uitgetrokken wordt.
Maak van het deeg een bal en leg die in een ingevette kom . Dek af met ingevet folie en laat het 45 tot 60 minuten rijzen op een warme plaats tot het verdubbeld is in volume. Kneed hierna nogmaals het deeg ca. 2 tot 3 minuten. Trek het deeg uit, vouw het ene uiteinde over het andere. Plaats het in een broodvorm met de vouwen aan de onderkant. Dek het af met ingevet folie en laat het 20 tot 30 minuten rijzen, tot het de rand van de bakvorm bereikt heeft. Bak het brood 30 tot 40 minuten in een op 220°c voorverwarmde oven.
Tekst:
Tini Brugge
Hemelse Spijzen