Brandnetelsoep

 

Brandnetels…nee toch? Ja, trek maar (rubber) handschoenen aan en zorg voor lange mouwen als je de jonge toppen in het voorjaar gaat plukken. Je kunt de blaadjes ook gebruiken voor het zetten van thee. Vroeger dacht men dat de plant zuiverend werkte. Gezond zijn de toppen zeker! Brandnetels worden tot op de dag vandaag gebruikt om van hun vezels fijn neteldoek te maken. Neteldoek wordt in de kaasmakerij gebruikt. Ook wordt er kleding van gemaakt. Spannend om samen met kinderen toppen te plukken en sterke verhalen te vertellen over vromen die zich in brandnetels wentelden om hun bekoringen de baas te blijven. Maar of dit de manier is om God te dienen?  Samen tafelen en van een smakelijke vegetarische soep genieten, lijkt een beter idee.

Ingrediënten

Vergiet vol jonge brandneteltoppen 
2 eetlepels plantaardige olie
2 grote uien
3 aardappels
2 liter water
bouillonpoeder
peper

Bereiding 

Pluk  in het voorjaar de toppen, 4-6 blaadjes, op een schone plaats waar weinig  autoverkeer langs komt. Een deegkom of vergiet vol is voldoende. Was de bandneteltoppen en laat ze uitlekken.
Schil de aardappels en snijd ze in kleine stukjes.
Snipper en fruit twee grote uien in wat plantaardige olie. Als de uisnippers glazig zijn voeg dan de aardappelstukjes toe. Overgiet het geheel met het water en strooi bouillon (geen zout) in de massa. Breng aan de kook en laat het geheel tien minuten zachtjes koken.
Als de aardappels zacht zijn, roer dan de  brandneteltoppen door het kokende vocht. Laat ze vijftien minuten met de deksel op de pan doorkoken. Breng op smaak met wat peper. Maak de massa dan fijn met een staafmixer of in een blender. Warm opdienen.

 

 

 

Recept:
Carolien Looman

 

 

Dit bericht is geplaatst in Lente, Pasen, Soepen met de tags , , . Bookmark de permalink.