Borsjtsj

Rode bietensoep

Deze soep van Oost-Europese origine kan de herinnering aan vakantiebestemmingen levend maken, ik at Borsjtsj voor het eerst in Krakow.
Alle ingrediënten zijn gemakkelijk bij ons te krijgen en het is een gerecht dat altijd lukt!

Ingrediënten

3 rode bieten vers of gekookt
1 winterwortel/een paar worteltjes
1 ui
2 flinke aardappelen
2 stengels bleekselderij
1 liter groente of runderbouillon 
peper, komijnpoeder, zout
zure room
scheutje zonnebloemolie



Bereiden

Schil de bieten, de winterwortel en de aardappels. Maak de ui schoon en was de bleekselderij. Snij of rasp  eventueel in de keukenmachine al de groenten. Verwarm in een (soep)pan de olie en fruit daarin de ui, wortel en de bieten. Voeg de bouillon bij en laat de soep aan de kook komen.
Ook de bleekselderij en aardappel mee laten koken. Op laag vuur de soep een tijdje laten sudderen tot alle ingrediënten gaar zijn. Met een staafmixer de soep pureren en met komijnpoeder, peper en zout op smaak brengen. Pureren is niet noodzakelijk – je kan ook de variatie met stukjes groenten maken. Bij het serveren een schepje zure room in de soep leggen.

 

 

 

Bron
Gérard Martens, pastoraal werker
samenwerkende parochies Katholiek Utrecht.
Utrechts parochieblad Tussentijds Magazine

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Hoofdgerechten, Pinksteren, Soepen met de tags , , , . Bookmark de permalink.