Bloemetjessalade

In de paastijd, voor Maria of Moederdag?

Na de veertigdagentijd, met aandacht voor het lijden in de wereld dichtbij en ver weg, verlangen we naar opbloeien, persoonlijk en met elkaar.

Het is als opstaan uit een winter vol beperkingen en inkeer. Het is onze innerlijke vrijheid verbinden met het groen van uitbottende bomen.

Buiten zien we het gebeuren: na de bloesems komen bloemen in tuin en natuur tot bloei. De tuin wordt  een paastuin. De meimaand wordt ook bloeimaand, bloemenmaand en vrouwenmaand genoemd. Bloei is het begin van vruchtbaarheid. Traditiegetrouw werd vooral in deze maand getrouwd .

In de katholieke traditie is de meimaand ook Mariamaand. Die traditie ontstond in de 16e eeuw toen Carolus Borromeus, bisschop in Milaan, gedurende een pestepidemie de volkse mei-feesten omboog naar een devotie voor Maria.

 

Eetbare bloemen
De meeste eetbare bloemen worden vooral gebruikt ter versiering, niet vanwege hun smaak.

Uit de natuur zijn bijvoorbeeld bruikbaar:
madeliefje, viooltje, hondsdraf, klaver, paardebloem, look zonder look, meidoorn en pinksterbloem.

Uit de tuin:
tulp, damastbloem, rozen, magnolia, kaasjeskruid, pioenroos en vlijtige liesjes. Ook de bloemen van alle koolsoorten en soorten uien, zoals bieslook en prei, zijn eetbaar.

Amandel
De ovale vorm van de amandel wordt in de kunst mandorla genoemd. Deze vorm wordt alléén gebruikt rond afbeeldingen van Jezus en Maria.

 

 

 Ingrediënten

8 handjes gemengde jonge bladsla ( veldsla, pluksla, eikenbladsla etc.)
400 g zachte geitenkaas
200 g amandelen
2 handjes eetbare bloemen   
olijfolie, balsamico -azijn, citroensap

 

Bereiden

Maak een vinaigrette van de azijn, olijf olie en citroensap. (in de verhouding van 8 eetlepels olie, 2 el azijn en 2 el citroensap). Rooster de amandelen kort  in een koekenpan met een scheut olie.

Verbrokkel de geitenkaas. Vermeng vinaigrette, sla, amandelen en een deel van de bloemen met elkaar.  Houd een handje bloemen apart. Strooi die als laatste over de sla. Besprenkel tot slot nog wat olijfolie over de sla.  Alternatief is om de sla, als een mandorla, met amandelen te omringen.

 

 

 

 

Bron:
Naar een recept van Pascal Kroon uit:
‘Meiraapje, eettradities en familierecepten’, Good Coock, 2013
Tekst en foto’s: Tini Brugge

 

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Heiligen, Maria, Pasen, Salades met de tags , , . Bookmark de permalink.