Blini’s voor vrienden

Februari is de maand van Valentijn, een bisschop uit de 3e eeuw, die partners zegende, ongeacht hun levensovertuiging. In zijn visie overstijgt liefde grenzen van voorschriften. Elke vorm van vriendschap en trouw is er om gevierd en gedeeld te worden in dankbaarheid.

Dat kan bijvoorbeeld door het bakken van een zogenaamde vriendschapscake. Je bereid in 10 dagen een beslag. Als je gaat bakken geef je een deel daarvan door aan een vriend die daarmee in tien dagen een nieuw beslag heeft etc. Het  vraagt wat geduld.

Februari wordt ook getekend door het “voor-vasten” In Rusland eten orthodoxe gelovigen in deze tijd blini’s met boter. Blini’s zijn een mix tussen een pannenkoek en eierkoek, kleiner en wat dikker dan een gewone pannenkoek. De helft van het meel  bestaat uit boekweit.

Ingrediënten
voor 8 personen:

250  g boekweitmeel
250 g bloem
1 zakje gist
200 ml zure room
4 eieren
2 eetlepels plantaardige olie
snuf zout
500 ml melk
boter om mee te bakken

 

Bereiden

Meng bloem, gist, eieren, zure room, zout en de plantaardige olie in een mengkom. Voeg geleidelijk, al roerend, de melk toe. Klop met een garde tot een dik beslag. Laat dit 30-60 minuten staan op een warme plek, afgedekt .

Gebruik een kleine koekenpan.
Ze kunnen ook koud gegeten worden.

Vulling naar keuze. Makkelijk is rode jam. Schep die er eventueel in de vorm van een hart of ring boven op als teken van vriendschap en liefde.

Ook een hartige variatie met bijvoorbeeld zalm en mierikswortel-saus is mogelijk.

 

Bron:
Naar een recept van Vanessa van Koppen in:
De rijke wereld van kloosterkruiden, KOK, 2016.
Tekst en foto’s:
Tini Brugge

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Lente, Lunchhapjes, Pannenkoeken met de tags , , . Bookmark de permalink.