Aspergesalade voor Pinksteren

Let op:
voor 4 personen!

In de de stad Czernowitz, tegenwoordig Tscherniwzi, in het westen van Oekraïene, kun je evengoed Oekraïense, Joodse, Duitse of Poolse gerechten geserveerd krijgen. Omdat al deze nationaliteiten aan de rand van het vroegere Habsburgse Rijk vreedzaam naast en met elkaar leefden, hebben ze elkaars keuken overgenomen en zo is er een interessante gemengde eetcultuur ontstaan.

Pinksteren, het feest van de Heilige Drievuldigheid, noemt men daar de ‘Groene Feestdagen’. Kerken en huizen worden dan versierd met berkengroen en berkenbast.

Op het feest eet men daar veel salades en kruiden. Zoals Aspergesalade: Salata De Sparanghel die heel geschikt is als begeleiding bij de gevulde Pinksterbroodjes.

 

 

 

Ingrediënten

16 asperges geschild,  ondereinden verwijderen

voor de saus
6 hardgekookte fijngewreven eierdooiers 
2 eetlepels witte wijnazijn
peterselie

1 eetl. olijfolie,
peper, zout

 

Bereiden

De geschilde asperges 10 minuten koken in veel water.
10 minuten van het vuur af laten staan. Koud spoelen, uitlekken.
Op vier borden leggen.

Over de asperges een lint van saus met daarop fijngesneden peterselie,
rondom gehakte eiwitten.
Daarbij kunt u Pinksterpakketjes uit de hand opeten.

Saus
Maak met een staafmixer een saus gemaakt van 6 hardgekookte fijngewreven eierdooiers met 2 eetlepels witte wijnazijn, 1 eetl. olijfolie, peper, zout en zoveel water als nodig is voor een gebonden saus.

 

 

 

Bron
Janny de Moor
www.jannydemoor.nl

 

 

Dit bericht is geplaatst in Lunchhapjes, Pinksteren, Salades met de tags , , , . Bookmark de permalink.