Armeens paasbrood

Een feestelijke vlecht bestaande uit drie strengen als verwijzing naar de Drie-eenheid. Het brood wordt versierd met rode eieren als verwijzing naar het bloed van Jezus. Het brood wordt op Goede vrijdag gemaakt.

Het paasbrood, Paskalya Cöregi, was van oorsprong een paasspecialiteit van christelijke minderheden in Turkije. Door de leden van de Apostolische Armeense kerk in Amsterdam worden ze nog steeds gebakken.
De oorspronkelijke specifieke smaak kwam door het gebruik van ‘mahlab’, gemalen kern van morellenpitten, en mastiek, de hars van een altijd groene boom afkomstig van het eiland Chios.

Hier een Franse versie van het Armeens paasbrood

Ingrediënten
voor 2 stuks

500 g broodbloem
25 g verse gist
25 g gesmolten roomboter
ca. 2 dl melk
40 g witte basterdsuiker
4 theelepels geraspte citroenschil
2 theelepels vanillemerg
8 g zout
boter om in te vetten
2 losgeklopte eierdooiers
grofgehakte amandelen

 

Bereiding

250 g bloem in een kom storten, kuiltje maken. De gist hierin brokkelen, roeren met suiker en beetje melk. Rest van de melk, losgeklopt ei en boter toevoegen. Een glad beslag kloppen, dat een kwartiers toegedekt laten rusten.

Dan de rest van de bloem, suiker, de smaakmakers en het zout erdoorheen kneden. Misschien nog wat melk of bloem toevoegen.
Zorg dat het deeg niet te slap wordt. Laat het rijzen tot tweemaal de omvang.
Het deeg uitdrukken tot een rechthoek, daaruit 6 repen snijden.
Deze repen uitrollen tot strengen van 60 cm. Hiervan twee vlechten van drie strengen breien.
Nu óf een lange vlecht maken van ca. 35 cm, óf een krans, waarbij de uiteinden aan elkaar gevlochten worden.
Ca. 1 uur op een ingevette bakplaat onder een vochtige doek
tot tweemaal de omvang laten rijzen.
Met de dooier bestrijken en bestrooien met gehakte amandelen.
10 minuten bakken in een oven van 225 graden, daarna 15 minuten op 150 graden.

 

 

Recept:
Janny de Moor

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Ontbijt met de tags , . Bookmark de permalink.