Appels met notensaus

Een snufje spelt, de Bijbel en Hildegard van Bingen.

 

Misschien kent u de uitdrukking :
‘An apple a day keeps the doctor away’.
Gezond blijven door dagelijks een appel te eten.
We weten het…fruit hoort erbij.

De appeloogst is in volle gang. Noten vallen. Ook noten horen bij ‘gezond voedsel’ vanwege hun goede vetten. Zij geven bovendien snel een gevuld gevoel in de maag.

 

In de christelijke traditie is benedictines Hildegard van Bingen (1098-1179) bekend om haar ijver voor een gezonde levensstijl. Zij kent aan vele planten, struiken en bomen ‘groene levenskracht’ toe. Groen was voor haar de kleur van de Geest van God die nieuw leven schept, ook in mensen.
Eén van haar gouden regels voor een gezonde levenskunst was:

‘ De mens is onderdeel van de schepping: levenskracht en genezing zijn een deel van de schepping. Levensmiddelen kunnen je geneesmiddelen zijn’.

Bij de planten die zij in haar wetenschappelijke werken beschrijft, behoren behalve vruchten zoals appels, noten en amandelen, ook de graansoort spelt.
Spelt was, evenals appels en noten, reeds in de tijd van de Bijbel bekend.

Ezechiël 4 vers9:
Neem tarwe, gerst, bonen, linzen, gierst én spelt: doe alles in een pot en maak er brood van’ .

In de christelijke traditie krijgt de walnoot een verwijzing naar de Geest, omdat het geveerde blad uit zeven blaadjes bestaat. We spreken van zeven gaven van de Geest: wijsheid, verstand, raad, sterkte, godsvrucht, wetenschap en eerbied (vreze des Heren). Een gezonde geest kiest voor voedsel uit de regio en het seizoen.

 

Appels met notensaus

Ingrediënten 

8 appels (naar keuze)
¼ l appelsap ¼ l water
zakjes vanillesuiker  óf  vanillestokjes  met  50 g suiker

Voor de saus

100 g gemalen noten  (alternatief amandelen)
1 l melk
2 zakjes vanillesuiker
4 eetlepels spelt (ca. 40  g)
4 eetlepels custard

 

 

Bereiden

Schil de appels, verwijder klokhuis, snijd de appels in partjes en kook in  ca. 5 minuten in appelsap met water en vanillesuiker.

Rooster de gemalen noten of amandelen in een pan lichtbruin (eventueel met een scheutje olijfolie). Voeg de melk met vanillesuiker toe en breng al roerend aan de kook. Maak met koud water of melk een  glad papje van spelt en custardpoeder.

Roer dit door de kokende melk en laat even door pruttelen. Verdeel de appels over acht bordjes of kommetjes en schep de saus erover. Versier eventueel met enkele noten.

 

 

 

Bron:
Naar een recept  uit: Hildegard van Bingen Kookboek,
Wichard Strehlow, Baarn, Fontein, 1997.

Tekst: Tini Brugge.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Bijgerechten, Heiligen, Herfst, Nagerechten, Oogstdankdag met de tags , . Bookmark de permalink.