Appel-druivenstrudel

De smaak van geloof in oogst  

Br. Rangel Geerman, een franciscaan die in het stadsklooster San Damiano in Den Bosch woont, draait nachtdiensten in een verzorgingshuis waar mensen stil staan bij de vrucht van hun leven.

Appel is een woord vol betekenis in de Bijbel. In het Latijn is appel “malus”,  dat  betekent “ kwaad” . Daarom werd de appel in de Middeleeuwen de verboden vrucht die Eva Adam aanbiedt (Genesis 3), ofschoon de appel niet bij naam genoemd wordt. Voorstellingen waarin Maria of Jezus met een appel in hun hand, verwijzen naar de overwinning  op het kwaad .

De druif is één van de gezegende vruchten van het beloofde land (Deuteronomium 8,8). In de Bijbel wordt het volk Israël vergeleken met een wijnstok (jesaja 5,7, Hosea 10,1)  In het evangelie (Johannes 15) is  Jezus de ware wijnstok.

Geloof in hem betekent vrucht dragen als mens in het licht van de Ene.

 

Ingrediënten

16 vellen filodeeg (ca. 275 g)
75 g boter
100 g (tarwe)biscuits verkruimeld
500 g (moes)appels
300 g pitloze witte druiven
50 g  bruine suiker
1 theelepel kaneel
geraspte schil van 1 (bio) sinaasappel
2 eetlepels sinaasappelsap

Bereiden

Ontdooi het filodeeg met plastic eromheen. Vorm met de helft een vierkantte lap van ca. 40*40  en dek af met folie. Verwarm de oven op 200 graden.

Snijd de geschilde appels in blokjes. Halveer de druiven. Vermeng appels en druiven met kaneel , suiker, rasp en sap van de sinaasappel. Voeg 1 eetlepel gesmolten boter toe.

Verwijder de folie van het resterende filodeeg. Bestrijk met gesmolten boter en leg die boven op de vierkante lap. Verdeel de vulling hierop. Laat de randen vrij en strooi daarop de kruimels biscuit. Rol de lap op en vouw de uiteinden dicht. Bestrijk het deeg met de rest van de boter.

Bak ca. 20 minuten in het midden van de oven. Ga terug tot 160 graden en bak ca. 15 minuten tot het deeg goudbruin is.

 

Bron:
Recept van Br. Rangel Geerman ofm
in: Koken met bezieling, KOK, 2011.
Tekst en foto’s: Tini Brugge

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Gebak, Herfst, Oogstdankdag met de tags , , , , . Bookmark de permalink.