Jacoba-koekjes
Een voorname vrouw uit Rome, die Franciscus ontmoette en met hem bevriend raakte, hoorde van zijn sterfbed. Ze spoedde zich uit Rome naar Assisi en bracht zijn geliefde amandelkoekjes mee. Hij genoot daarvan, elke keer als hij in Rome was en haar bezocht.
Ingrediënten
Voor ca. 30 koekjes
= een bakplaat
125 g boter
250 g tarwemeel
40 g suiker of honing
1 ei, losgeklopt
4 druppels amandelessence of likeur
snufje zout
voor de garnering:
ca. 20 amandelen, heel of gehakt.
Bereiding
Meng alle ingrediënten behalve de amandelen door elkaar tot een soepel deeg. Laat dit een half uur rusten – niet in de koelkast!.
Vorm daarna van het deeg een of twee rollen van ca. 4 cm doorsnee.
Wikkel die in folie om uitdrogen te voorkomen en leg ze een halve dag in de koelkast.
Snijd daarna van de deegrol plakjes van ca. O,5 cm dik en garneer ze met hele of stukjes amandel. Je kunt ook vormpjes van vogeltjes en bloemen gebruiken of met het deeg slierten maken en die (met kinderen) bloemen zelf maken.
Leg ze op bakpapier of een ingevette bakplaat.
Bak de koekjes ca. 15 minuten in het midden van een ca. 180 tot 190 ºC
voorverwarmde oven.
Recept :
Gert Vos in
Hemelse Spijzen, een jaarkrans van recepten en hun diepere betekenis
Lannoo/Ten Have 2014.