Pompoensoep met pastinaak en witte gemberroom

Roodoranje is de kleur van de aarde.

In het geboorteverhaal van Jezus raakt  de hemel de aarde.
Dat wat verborgen was komt aan het licht.

Dat wordt uitgedrukt in de “vergeten” witte wintergroente pastinaak.
De wortels worden gewoonlijk in de winter geoogst,
uit de koude donkere grond omhoog getrokken.
De symboliek van verwachting en de geboorte van het kerstkind in de nacht wordt zo zichtbaar.
De pastinaak groeit ondergronds: waar je op hoopt en wat je verwacht is nog niet zichtbaar. In het verborgene, in de nacht wordt nieuw leven voorbereid, zoals een kind zich vormt in de donkere baarmoeder en uiteindelijk aan het licht komt.

 

Ingrediënten

ca. 1,5 kg pompoen
400 gram pastinaak
6 eetlepels olijfolie om in te bakken
2 uien, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 theelepel fijngemalen komijnzaad
2 theelepel kerriepoeder
1 rode peper
1,5 l groentebouillon
snufje suiker, zo nodig sap van 1 citroen
zeezout en zwarte peper naar smaak
250 ml slagroom of crème fraîche (voor een frisser accent)
klein stukje gemberwortel ca. 40 gram

 

Bereiding

Schil de pompoen en snijd deze in kleine blokjes.
Schil de pastinaak en snijd 2/3 gedeelte van de pastinaak in kleine stukjes. Houd de rest apart.
Snijd de rode peper zonder de pitjes fijn, wanneer u niet zo dol bent op scherp. Wanneer u wel van een “hete” soep houdt, snijd dan de pitjes erbij fijn.Verhit de olie in een soeppan of flinke hapjespan en smoor hierin de ui glazig. Voeg de blokjes pompoen, de blokjes pastinaak en de knoflook toe en smoor het geheel met een deksel op de pan ongeveer 10 minuten tot de pompoen en pastinaak halfgaar zijn.
Voeg het gemalen komijnzaad, de kerriepoeder en de peper toe
en schep ze 2 minuten om zodat de aroma’s goed vrij komen.
Voeg de bouillon en het schepje suiker toe.
Laat alles in een kleine tien minuten op niet te hoog vuur gaar pruttelen.
Haal de pan van het vuur en laat het geheel wat afkoelen.

 

Maak de gemberroom door in een pannetje de room zachtjes te verwarmen.
Schil het stukje gember en rasp hem fijn boven een kommetje.
Voeg een gedeelte van de rasp toe aan de room en houd dit
tegen de kook aan. Roer regelmatig om. Proef of u de room al
genoeg naar de gember vindt smaken. Voeg zo nodig nog wat van de geraspte gember toe. Desgewenst kunt u een snufje zout aan de room toevoegen.
Haal de gemberroom van het vuur. Roer zo nu en dan nog even om, om velvorming tegen te gaan. Wanneer u de room af laat koelen en hem met de garde of mixer wat opklopt kunt u er, vlak voor het serveren, mooie sterretjes of andere figuurtjes van maken op de soep.

 

Snijd de rest van de pastinaak in ronde plakjes van 3 à 4 mm dik
en kook deze beetgaar in een pannetje met wat water en zout.
Pureer de pompoen-pastinaaksoep met een keukenmachine
of blender tot een mooi egaal geheel.
Verwarm de soep en breng hem tegen de kook aan. Voeg het citroensap toe.
Proef of de soep naar uw smaak is en voeg zo nodig nog wat zout en peper toe.

Verdeel de soep over de borden. Leg in het midden van elk bord een paar
plakjes van de beetgare pastinaak. Giet de gemberroom op creatieve wijze om de pastinaakringen bijvoorbeeld in de vorm van een ster of stralen van een zon.

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Kerst en kersttijd, Soepen met de tags , , . Bookmark de permalink.