Een rood recept met een witte basis voor Pinksteren
Met Pinksteren vieren we als afsluiting van de Paastijd de gave van de Geest.
In de joodse traditie viert men 50 dagen na het joodse paasfeest -Pesach – het
Wekenfeest Sjavoeot. De eerste tarwe en vruchten werden op die dag in de tempel
van Jeruzalem aangeboden. Later werd dit feest verbonden met het ontvangen van
de Thora. Tijdens dit Wekenfeest feest staan traditioneel veel witte
zuivelgerechten op tafel die gecombineerd worden met verse vruchten.
Rood en wit
Christenen vieren dat ‘het vuur, de liefde en levenskracht van de Geest’ over hen
wordt uitgestort. De liturgische kleur van dit feest is rood, als verwijzing naar het
vuur en de passie.
In de christelijke traditie spreken we over de ‘vruchten van de Geest’.
Vruchtdragen is een beeld van volwassen leven. Je kunt ook zeggen dat we door
de Geest gesterkt worden om onze talenten vruchtbaar te maken.
In dit nagerecht is bewust gekozen voor de kleur rood van aardbeien, één van de
eerste zomervruchten. Deze verse vruchten worden gecombineerd met het
feestelijke wit van zuivel.
Ingrediënten
1 kg aardbeien
2 limoentjes of citroenen- bij voorkeur biologisch
ca. 200 g fijne kristalsuiker
300 g mascarpone
mespunt zout
ter versiering eventueel een vers blaadje munt of citroenkruid
Bereiden
Limoen goed wassen. Alleen het groen van de schil fijn raspen.
Limoenen daarna uitpersen en sap opvangen.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en pureer ze in de blender of een
staafmixer samen met de helft van het sap van de limoenen en 50 g suiker.
Meng de mascarpone met de limoenrasp, de rest van de suiker en de helft van het
resterende limoensap. Voeg een mespunt zout toe. Roer goed en proef. Voeg
eventueel nog wat sap toe.
Verdeel de aardbeien puree over de borden en schep in het midden de mascarpone.
Versier eventueel met een blaadje groen. Rode servetten zijn er mooi bij!
Bron: naar een recept van Han Wilmink,
Koken met Bezieling, KOK, 2011
Tekst en foto’s: Tini Brugge