Aardappelpannenkoeken

 

Het wordt zomer en dan zingt een Lets liedje:

‘Waarom zijn de hoeken van de lucht iedere avond roodgekleurd?
De zon lucht ’s avonds haar zijden rokjes’
.

 

 

Een mooie inleiding op het Midzomerfeest, Janí. Dat weekend trekt iedereen erop uit om kruiden te verzamelen, waarvan kransen gemaakt worden, die je op je hoofd draagt in de St. Jan’s Nacht.

Rondom het huis liefst zoveel mogelijk planten in potten. Zelfs de stallen worden versierd. Er wordt bier gebrouwen en een speciaal soort kaas gemaakt (Janí siers). Om uit te delen in de nacht van de 23e, waarin  je ook op zoek gaat naar een zeldzame bloeiende varen of door vuren springt … voor geluk en voorspoed.

 

Om dat allemaal aan te kunnen, moet er natuurlijk een bodempje gelegd worden,  bijvoorbeeld met deze pannenkoeken, gevuld en bestrooid met kruiden.
Kartupelu placenis noemen ze dat in Letland. De kartupeli (aardappel) is ook daar volksvoedsel nummer 1 en men gaat er feestelijk mee om.

 

 

Ingrediënten
Voor vier (8 stuks) pannenkoekjes

500 g geschilde aardappels (Malta)
100 g bloem
8 grote eieren
flink zout en peper
boter

Vulling
200 g bloemkool- of broccoliroosjes
200 g paddenstoelen (kastanjechampignons)
8 eetlepels bieslook, fijngesneden
peper, zout

Groente
wortels,
1 ui

Garnering
peterselie
crème fraîche

 

Bereiding

Aardappels in plakjes zachtjes goed gaar koken (20 minuten). Laten uitdampen. Pureren met de klophaken van de mixer. Laten afkoelen tot lauw.
Wortels met de gepelde in 4 parten gesneden ui gaar koken in water.
Roosjes en paddenstoelen fijnhakken. In weinig boter onder deksel laten smoren tot alles zacht is. Bieslook erdoor roeren.
Bloem glad kloppen met de eieren (met 1 ei beginnen). Een echt glad mengsel mixen met de aardappels, peper en zout. Boter smelten in een koekenpan (20 cm). Zoveel beslag erin uitstrijken dat de bodem wordt bedekt. Op matig vuur bakken tot de bovenkant droog is. Een kwart van het bloemkoolmengsel erop leggen. Dubbelklappen. Rand aandrukken. Warm houden. Met peterselie bestrooien. Hierbij de wortels-met -ui en crème fraîche.

 

 

 

Recept:
Janny de Moor,
Aan tafel, bijzondere Europese streekgerechten
Spectrum, 2007

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Heiligen, Hoofdgerechten, Zomertijd met de tags , , . Bookmark de permalink.