Peulvruchten

Witte bonen, bruine bonen, erwten, kikkererwten ,linzen en sojabonen zijn
gedroogde zaden van allerlei bonen. Daar zit veel eiwit in, vitamine B, ijzer en weinig vet. De meeste zijn in blik te koop.
Gedroogde bonen moeten anders eerst geweekt worden, minimaal 8 uur. Hoe langer weken, des te korter koken.

 

Sinds 2019 is door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, 10 februari uitgeroepen tot Wereld Peulvruchten-Dag; World Pulses Day.

Bij peulvruchten denken we vaak aan de zaden van een vrucht zoals bij erwten, bruine- of witte bonen, kapucijners, linzen of kikkererwten.
Maar ook peulen met daarin zaden, zoals sperziebonen, snijbonen en peultjes horen bij de peulvruchten ook al noemen we ze bij de groenten. Misschien omdat deze bekend staan vanwege de vitamine C die ze bevatten?

Peulvruchten hebben veel te bieden. Het zijn de leveranciers van eiwitten, vitaminen, mineralen en vezels. Ze pronken steeds vaker op het menu als vleesvervanger vanwege hun hoogwaardige eiwitten. Ze zijn voedzaam, hebben veel voedingsstoffen maar weinig calorieën en passen daarom goed in een gezond dieet.
Het bereiden van bonen is eenvoudig en ze zijn geschikt om bijvoorbeeld soepen of salades mee te maken. In combinatie met granen, aardappels of gemengde groenten geven ze kleur aan een lekker gerecht.

Een duurzame voedselproductie.
Peulvruchten worden vrijwel over de hele wereld geteeld want ze kunnen droogte verdragen en stellen weinig eisen aan de bodem. Bovendien hebben ze stikstofbindende eigenschappen wat goed is voor het milieu.
Bonen zijn dus vrijwel overal voor handen wat betekent dat er weinig getransporteerd hoeft te worden.

 

 

Recepten met peulvruchten 

 

 

 

Voor meer informatie over peulvruchten zie ook: de website van de bruinebonenbende.