Wereldvoedseldag

De wereldvoedseldag, jaarlijks op 16 oktober, is een initiatief van de FAO om de voedselsituatie, honger en uitputting van de aarde onder de aandacht te brengen.

Traditiegetrouw werd op deze dag een wereldmaaltijd geserveerd in het Franciscaans Milieuproject Stoutenburg. Een vegetarisch driegangendiner bereid met (h)eerlijke producten en gelardeerd met informatie.

De Wereldmaaltijd is gebaseerd op de hoeveelheid voedsel die iedere wereldburger elke dag zou kunnen eten als de huidige wereldvoedselproductie gelijk verdeeld zou zijn:

Tarwe 251 gram
rijst 250 gram
maïs 284 gram
gerst 61 gram
granen (overig) 71 gram
141 gram aardappelen
knol/wortelgewassen 166 gram
sojabonen 84 gram
peulvruchten 25
groenten 369 gram
fruit 213 gram
noten 15 gram
suiker/zoetstoffen 76 gram
specerijen 3 gram
plantaardige olie 45 gram
melk 267 gram
eieren 27 gram

Met deze gegevens als basis werd een Klimaatvriendelijke Hollandse Wereldmaaltijd bereid.
Uit de moestuin van het Franciscaans Milieuproject werd het merendeel van de ingrediënten geoogst. De kaas en slagroom kwamen uit de buurt en een paar ingrediënten zoals de vanille, citroen, cocos, komijn, gember en kaneel komen gegarandeerd uit Verwegistan en zullen wel ingevlogen zijn.
Drie maaltijdconcepten vormen de basis voor deze maaltijd namelijk de Klimaatvriendelijke maaltijd, de Wereldmaaltijd en de Hollandmaaltijd.

De Klimaatvriendelijke maaltijd heeft drie vuistregels:
• eet minder dierlijke producten,
• koop bij voorkeur geen producten die vervoerd zijn met het vliegtuig en
• vermijdt groente en fruit uit verwarmde kas.

De Hollandmaaltijd is de hoeveelheid voedsel die iedere Nederlander elke dag zou kunnen eten als de voedselproductie van Nederland gelijk verdeeld zou zijn: Tarwe 208 gram, maïs 33 gram, gerst 63 gram, granen (overig) 5 gram, aardappelen 1097 gram, peulvruchten 3 gram, groenten 644 gram, fruit 97 gram, suiker/zoetstoffen 318 gram, plantaardige olie 196 gram, melk 1879 gram, eieren 76 gram, vlees 374 gram, vis 97 gram.

De Wereldmaaltijd in 2008, verslag door Carolien Looman.
Alle recepten gaan uit van 25 personen met biologische aardappelen, groenten en fruit.
Als amuse kregen de gasten een kennistest voorgeschoteld en na een korte uitleg over de Wereldmaaltijd werd de pompoen-peterseliesoep opgediend.
De hoofdmaaltijd bestond uit aardappels uit de oven en een overheerlijke andijvie-kaasschotel.
De maïskoekjes en koolsalade met walnoot completeerden het geheel.
Voordat de appel-rodebessenmoes met slagroom werd uitgeserveerd was er gelegenheid om even de benen te strekken en de producten van de Wereldmaaltijd en die van de Hollandmaaltijd met elkaar te vergelijken. Ook was het mogelijk om uit te buiken en tegelijkertijd je eigen voetafdruk te berekenen. Als digestieve werden de antwoorden van de kennistest geserveerd met koffie en thee.
Deze Klimaatvriendelijke Hollandse Wereldmaaltijd stond garant voor een culinaire en informatieve avond vol verrassingen.

Voor meer informatie:
www.werelddelen.nlwww.omslag.nl
www.voetenbank.nl | www.wereldvoedseldag.nl |
www.fairfood.nl

♦ Recepten voor meer wereldvoedsel: