Vredesweek

Witte recepten en gerechten met olijven

De kerken in Nederland staan in de derde week van september stil bij de weg naar vrede.
De ‘Internationale Dag van de Vrede’ op 21 september valt binnen die week en is een door de Verenigde Naties uitgeroepen jaarlijkse dag voor aandacht voor vrede. Het doel is een wereldwijde dag van wapenstilstand en geweldloosheid.

Jaarlijks geeft de vredesorganisatie PAX een liturgiekrant -“PAX Vieren”- uit met liturgisch materiaal om de Vredesweek voor te bereiden. De week ‘valt’ binnen de scheppingsperiode waarin de Europese kerken, katholiek en protestant, extra aandacht voor de schepping vragen.

We geven recepten die recht doen aan de schepping, met verse ingrediënten die uit eigen land of regio komen of in geconserveerde of in gedroogde vorm, per boot zijn vervoerd.


Recepten bij Vrede

Er zijn allerlei vredesrecepten denkbaar.
Een algemeen recept:


Wit

De kleur van de vrede is wit… wit is de kleur die ontstaat als alle kleuren samen komen en stralen…
Daarom recepten met witte seizoensingrediënten of een lichte uitstraling:

– Groenten als bloemkool, pastinaak, patisson, witte bonen, witte deel van prei, venkel, taugé
– zuivelproducten zoals yoghurt, feta, roomkaas, melk, karnmelk
– tofu
– noten zoals amandelen
– aardappels, wit brood, pasta

Recepten bij wit

· Amandelmelk met honing
· Humus van lima- of witte bonen  en driehoekjes wit brood
· Bonensalade met uien
· Pompoen / patisson met sesampasta en brood
· Bloemkoolbeignets
· Gevulde patissons
· Risotto met noten
· Rijstebrij met dadels of vijgen
· Kwark-cake

 

Olijf

De olijf is een Bijbels beeld van vrede en zegen -Deuteronomium 8,8.
In vrede kan nieuw leven ontluiken. In Genesis 8 vers 11 verwijst de olijftak naar het nieuwe leven.

Een garnituur met olijven is eenvoudig te maken door olijven – groen of zwart –
te mengen met gele of groene paprika – kort gebakken in olijfolie-,
en ontvelde tomaten -in stukjes gesneden- en op een bedje van sla te presenteren.

Vredesrecepten met olijven

· Vredessalade: Olijven salade uit Marokko; Arabisch-Islam
· Vredessalade: Olijvensalade met geitenkaas
· Vredessalade: Zalmsalade met olijven ; Joods recept
· Servische Gibanica met olijven garnituur