Oogstdankdag

Dankdag voor gewas en arbeid

Voor de Reformatie was het gebruikelijk om rond de wisseling van de seizoenen dagen van vasten en gebed te houden. De Latijnse naam voor deze dagen is Quatertemper. In de lezingen stond men stil bij de aarde, het zaaien, groeien en oogsten.

De huidige dankdag voor het gewas en arbeid is te herleiden tot de ‘Qatertemper’ van de herfst. In veel protestantse kerken wordt de dankdag gehouden op de eerste woensdag in november. In katholieke kerken wordt de dankdag meestal vastgesteld in overleg met de plaatselijke gilden of volkstuinverenigingen.

 

Recepten bij Oogstdankdag

Soep

Om de overvloed van de groentetuin te vieren en
beginnen we met het recept voor een grote pan soep:
· Halve tuin soep

Recepten met pompoen

· Indiase pompoensoep
· Pompoen uit de oven
· Pompoenpannenkoeken
· Pompoentaart
· Stoutenburger pompoen-peterseliesoep
· Pompoensoep

Recepten met druiven en/of wijn

· Koude rode druivensoep met noten
· Uiensoep met tijm en druiven
· Kip uit Nitra met benedictijnse druivensaus en rijst
· Kip met druivensaus uit Nederland
· Druivenvla
· Druiventaart uit het Eskoldal

 

Bijbels culinair in de herfst

Ds. Han Wilmink schreef het boek Bijbels Culinair en verzorgt voor kerkelijke
groepen speciale kook- en eetavonden. Hij is actief in de Slow-food beweging.
Hij leverde ons de volgende herfstrecepten uit zijn boek.

· Kikkererwten rozemarijnlatkes met een crème van muntyoghurt en geitenkaas
· Linzensalade in snijbiet
· Gevulde Medjooldadels met gerookte amandel of hazelnoot