Yeshimbra Assa – Ethiopische vastenkoekjes

maart 22nd, 2014 by Sander Funcke Uw reactie »

Ethiopische vasten-visjesWe staan er misschien niet zo bij stil, maar de helft van de bevolking in Ethiopië is christelijk. Bovendien zijn ze orthodox christelijk en daarom houden ze zich streng aan de vastenregels. Deze koekjes van kikkererwtenmeel – in de vorm van een visje, directe verwijzing naar het christendom – worden in de vastentijd in Ethiopië gegeten met een kruidige dip, injera (dat zit tussen plat brood en pannenkoek in) en een kikkererwtensalade. De dip die ik er bij heb gemaakt is misschien niet authentiek, maar wel smakelijk en passend. Voeg als je wilt ook nog een fijngehakt tomaatje mee. Kikkererwtenmeel en rijstmeel zijn te koop in de biologische supermarkt en anders in een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse supermarkt.
Het is een leuk recept om te maken!

Ingrediënten
Nodig voor ongeveer 40 koekjes (genoeg voor 8 personen:

200 gr. kikkererwtenmeel
100 gr. rijstmeel
¼ tl. zout
¼ tl. cayennepeper
¼ tl. komijnpoeder
1/2 tl. kurkuma
¼ tl. gemberpoeder
4 el. olie
2 sjalotjes
2 teentjes knoflook
+/- 200 ml. water
+/- 1/2 l. olie om te frituren

Voor de dip:
1 rode ui
2 teentjes knoflook
1 bosje koriander
1 bosje peterselie
1 bosje lente-uitjes of bieslook
2 dl. olijfolie
2 tl. suiker
Wat peper en zout naar smaak

eventueel: nog 1 à 2 tomaatjes

Bereiding

Rasp of snipper de sjalotjes fijn en knijp de teentjes knoflook uit in een mengkom. Voeg de twee meelsoorten, de specerijen, het zout en de 4 eetlepels olie toe en meng goed door. Voeg dan wat water toe, terwijl je het deeg doorkneedt totdat je een stevig deegje hebt.

Je kunt gewoon reepjes deeg uitsnijden, maar leuker is het om er visjes van te boetseren. Met de niet-scherpe kant van een aardappelmesje kun je er vervolgens nog een patroontje in kerven.

Doe de olie in een klein steelpannetje (je hebt dan niet zoveel olie nodig en bent dan ook sneller klaar, want olie warmt langzaam op) en zet op een half hoog vuurtje. Ondertussen maak je de dip. Was zo nodig de kruiden, snijd de kruiden, knoflook en ui grof en doe alles in een blender, of maal fijn met de staafmixer. Voeg daarna desgewenst nog een fijngehakt tomaatje erdoor.

Nu zal de olie waarschijnlijk heet genoeg zijn en frituur met 4 koekjes tegelijk. Ze zijn al binnen een paar minuten gaar!
Leg de koekjes met een schuimspaan voorzichtig in de pan en haal ze er daarmee ook uit. Dat voorkomt spetteren!

Warm of koud eten, kan allebei.

Tip: liever niet frituren? Verwarm dan de oven voor op 170 graden. Bestrijk de koekjes aan beide kanten met wat (olijf)olie en bak ze ongeveer 15 minuten in de oven. 

Recept van Vanessa van Koppen – Sacrecuisine.nl

Terug naar de pagina van de Vastentijd

Advertisement

.