Vredessalade met druiven,  vijgen en parelgerst

In het boek met recepten bij de boeken van Mozes –  besluit Rena Rossner met een zegen van Mozes uit Deuteronomium 33 vers 28, een paradijselijk beeld van vrede.

‘Veilig moge Israël wonen,
ongestoord bij de welput van Jakob
in een land van koren en most’

– Naardense Bijbel –

De profeet Micha 4 vers 4 koppelt het beeld van vrede aan rechtvaardigheid.

‘Hij zal rechtspreken tussen machtige volken (…)
dan zullen zij hun zwaarden omsmeden tot ploegijzers
en hun speren tot snoeimessen.
Geen mens zal meer weten wat oorlog is,
ieder zal zitten onder zijn wijnrank en onder zijn vijgenboom.’

Het paradijselijke Eden komt terug in het beeld van het nieuwe Jeruzalem als stad van vrede. De stad is een vierkant – Openbaring 21 vers 16 – met 12 poorten open naar alle volken uit de vier windstreken.

 Symboliek

Voor deze salade is  gerst als basis gekozen dat in het land van de Bijbel reeds eeuwenlang geteeld wordt – Deuteronomium 8 vers 8. Gort is gepelde gerst. Presenteer de salade in een vierkante schaal als beeld dat vrede niet kan zonder gerechtigheid en zorg voor het paradijs, de aarde en  hun bewoners. Als alternatief kun je van met vier takken, latjes of witte lappen een vierkant rond de schaal creëren.


Ingrediënten

250 g parelgort+ ca. 750 ml water
250 g druiven, gehalveerd
250 g vijgen (vers of gedroogd) in kleine stukjes
2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
2 theelepels gedroogde oregano
120 g geschaafde amandelen, geroosterd
200 g fetakaas, verkruimeld

Dressing

1 eetlepel mosterd (Dijon, bij voorkeur)
4 eetlepels rode wijnazijn
100 ml olijfolie
zout en peper naar smaak

 

Bereidingswijze

Kook de parelgort gaar ca. 45 minuten. Laat afkoelen. Maak de dressing en vermeng die met alle ingrediënten, behalve de feta. Schep als laatste de verkruimelde feta er door. Serveer er eventueel meergranenbrood bij.

 

 

Bron:
naar een recept van Rena Rossner in:
Proef & geniet- overheerlijke recepten bij de bijbel.
Ark Media, 2014.

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Herfst, Salades, Vredesweek met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.