Stamppot met diverse wintergroenten

januari 8th, 2011 by Groene Webredactie Uw reactie »

600 g rookspek in blokjes van 1 cm
8 middelgrote uien
ca 3 kg in stukken gesneden groenten, bijvoorbeeld winterwortel, prei, spruitjes, kool of selderijknol
1 kg kruimige aardappelen in stukken gesneden
2 l kippen- of groente bouillon
tijm (zo mogelijk verse takjes)
groene, verse kruiden als selderij, peterselie (of zevenbladbadjes…)
zout, peper
nootmuskaat
mosterd

Bak het spek uit in een grote diepe pan. Haal de spekjes met een schuimspaan uit de pan als ze krokant zijn.
Bak in het spekvet zachtjes de groenten (niet de aardappelen) zacht. Omscheppen en zorgen dat het niet aanbrandt!
Voeg dan de bouillon, verse kruiden en nootmuskaat toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat de stamppot ca. 10 minuten sudderen.
Voeg dan de aardappel toe en laat nog 20 minuten sudderen totdat de aardappels goed gaar zijn.
Voeg de spekjes toe en roer alles door elkaar.
Serveer met mosterd.

Advertisement

1 reactie

  1. Kok schreef:

    Ik ben niet heel ervaren, daarom een paar vragen: Waarom de groente zolang koken, ruim een half uur? En de aardappels maar 20 min?
    Is het niet beter andersom?
    En verder, lijkt me lastig om 3 kilo groente in een laagje vet te bakken. Kun je het niet beter direct in de bouillon koken?

Uw reactie