St. Maartencake

In Utrecht, waar de Dom met haar beschermheilige Martinus van Tours inmiddels een kerk met ‘open deuren’ is, wordt jaarlijks op het feest van Sint Maarten een prijs uitgereikt aan een project dat armoede en uitsluiting bestrijdt.

In Italië, in de Abruzzen is het gewoonte om voor kinderen een cake met rozijnen te bakken met in elk stuk een verrassing voor een kind zoals een muntje of een ringetje.

Ingrediënten

1 zakje gedroogde gist (2 theelepels)
250 ml handwarm water
625 g bloem
1 bio-sinaasappel of citroen
2 eieren
250 ml handwarme melk
1 theelepel zout
125 g gesmolten boter
150 g pitloze rozijnen

Bereiding

Los de gist in wat water op. Als het begint te gisten en bubbelen, voeg dan een kwart van het deeg al roerend toe en laat het een uur rijzen op een warme plek.

Rasp de schil van de bio-citroen of sinaasappel. Voeg na het uur de overige ingrediënten toe en meng goed. Laat opnieuw afgedekt een uur rijzen.

Kneed/sla het deeg ca. drie minuten.
Schep het in een ronde, beboterde cakevorm.
Bak in een voorverwarmde oven op 200 gaden ca. 45 minuten.

Stop bij het verdelen van de punten in elke punt een verrassing.

 

Bron: Cooking with the Saints, Ernst Schuegraf, Ignatius Press, San Francisco, 2001

 

 

Dit bericht is geplaatst in Gebak, Heiligen met de tags , . Bookmark de permalink.