St. Lucia krans

Hartige krans met ondergrondse groenten met lichtjes

Het feest van Lucia valt in Advent, een periode van verwachten, uitzien naar licht. Daarom een recept voor een krans met pastinaak, een ‘ondergrondse groente ’ als beeld van uitzien naar licht.

Bevestig op de krans de kaarsjes, eventueel alsof het een adventkrans is.

 Ingrediënten

Voor een krans voor 4 personen

175 g patentbloem
60 g boter uit de koelkast
25 g geraspte oude kaas
1 eetlepel ijskoud water

Voor de vulling

500 g pastinaak, in grove stukken
100 g gehakte walnoten
50 g rozijnen
25 g gesmolten boter
1 theelepel tijm

Bereiding

Doe de bloem in de kom. Rasp de harde boter erboven. Plaats de kom 5 minuten in de koelkast. Bewerk met de vingertoppen de boter tot het kruim wordt in de bloem. Voeg de geraspte kaas toe. Maak een kuiltje in het midden voor het ijskoude water. Maak een bal van het deeg (voeg eventueel nog wat koud water toe). Wikkel het deeg in folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Hussel de pastinaakstukjes met de walnoten en rozijnen in een kom met olijfolie, zodat ze bedekt raken. Leg de groenten op een bakplaat of in een ondiepe ovenschaal en rooster ca. 30 minuten in een op 220 graden voorverwarmde oven.

Rol het deeg uit tot een lap van ca. 0,5 cm dik en 10 cm breed. Bestrooi de deegroller regelmatig met bloem. Leg de vulling in het midden. Maak een krans door de uiteinden van het deeg aan elkaar te plakken, eventueel met wat water.

Lege bakpapier op een bakplaat en daarop de ring. Bak 30 minuten in een op 190 graden voorverwarmde oven.

Bron:  Recept van Gert Vos in Hemelse Spijzen, Ten Have, Lannoo, 2004

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Gebak, Heiligen met de tags , , , . Bookmark de permalink.