Spelt-groenten ovenschotel

500 g speltgort
1 l water
2 uien(gesnipperd)
(2 teentjes knoflook)
1,5 kg fijngesneden groenten van het seizoen: in de herfst bijvoorbeeld wortel, broccoli, courgette, venkel, bonen
snuf zout

De saus:

60 g boter
4 eetlepels bloem
1 l melk
kruiden: tijm, oregano/ marjolein (droog of vers)
zout, nootmuskaat
8 eetlepels zure room/ yoghurt
(eventueel ook 150 g gemalen kaas en karwij  door de groenten en 150 g kaas en karwij door de saus roeren)

 

Speltgort  aan de kook brengen en laten wellen. Uien  en knoflook (uit de knoflookpers of knijper) in boter fruiten. Daarna de  groenten met snuf zout  toevoegen en  roerbakken tot alles gaar is.

 

De saus:
Boter smelten, bloem erover strooien en roeren tot lichtgele massa. Melk beetje bij beetje  toevoegen totdat saus lichtgebonden is. Dan de kruiden toevoegen. Tweederde van de saus met 4 eetlepels zure room of yoghurt door de groenten roeren. Groetenmassa in een beboterde ovenschaal doen. De rest van de saus met 4 eetlepels room of yoghurt en een losgeklopt ei vermengen erover de  gieten en nog ca. 15 minuten bij 200 graden in de oven laten bakken.

(naar een recept uit Hildegard van Bingen, kookboek. Wighard Strehlow)

Dit bericht is geplaatst in Hoofdgerechten, Scheppingsperiode met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.