Boeken over voedsel

In het kader van bijbels en duurzaam koken zijn er allerlei mooie boeken te verkrijgen.
Hieronder een aantal boeken waar u aan zou kunnen denken. Sommige inclusief een boekbespreking.
Onderaan de pagina vindt u een brochure met duurzame recepten.

boek_large_p_53d1b39b51e4c4.11606341Natuurlijk lekker – Koken volgens het Genesis principe
230 eenvoudige recepten voor het hele gezin
Wijnanda Hogendoorn
Uitgeverij: Kok 2014

Het boek bevat verrassend veel eenvoudige recepten die makkelijk klaar te maken zijn. De vele informatieve foto’s bieden ook inspiratie voor een mooie presentatie daarvan. De aanvullende informatie over de samenstelling van de voedingsmiddelen, de mineralen en vitamines, zijn een wegwijzer naar voedselkeuze in relatie tot gezondheid en allergie.

Wijnanda werkt zoveel mogelijk met “ natuurlijke” producten . “Natuurlijk” schrijf ik tussen haakjes omdat het merendeel van onze voedingsmiddelen inmiddels niet meer als natuurlijk beschouwd kan worden, door veredeling en wijze van produceren. Wijnanda stimuleert om vooral verse producten te kopen zonder al te veel bewerkingen, toevoegingen, houdbaarheidsmiddelen en kleurstoffen. Zij wil graag de rijkdom van de schepping delen en de smaak van haar geloof.

De directe aanleiding om dit boek samen te stellen was echter de allergie van haar kinderen en hun vermoeidheid. Daarom is dit boek een uitnodiging tot gezonde, verse en mineraalrijke voeding. Het past dan ook goed in de zorg voor de schepping omdat vlees-recepten er niet in voorkomen, maar er wel veel aandacht is voor plantaardige vleesvervangers zoals bonen en peulvruchten. Recepten met bonen, peulvruchten, aardappelen en groenten vormen het hart van het boek. Daarnaast is er aandacht voor recepten met granen, brood, noten, zaden, vruchten en zuivel. Vetten, dranken, zoetigheid en kruiden komen in korte hoofdstukken eveneens aan bod.

Een praktisch boek dat door de aandacht voor verse groenten en fruit uit de omgeving een stap op weg naar zorg voor een gezonde schepping. Een kalender met informatie over in welke periodes groenten en fruit van de ‘koude’ grond beschikbaar zijn, had een extra stap kunnen zijn

Daarvoor kunt u ook kijken op: www.groentekalender.nl

 

Proef en geniet – Overheerlijke recepten uit de bijbel

9789033817151Rena Rossner
Uitgeverij: Ark Media 2014
ISBN: 9789033817151 (€ 24,95)

Dit boek bevat recepten die gebaseerd zijn op de eerste vijf bijbelboeken (de Thora): Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium. Per bijbelboek zijn op basis van Bijbelteksten 10-12 recepten opgenomen. Deze recepten zijn voor het Nederlandse taalgebied waar gewenst bewerkt door Lisette Bossert. Zo komen er bijvoorbeeld ook cranberries, bosbessen, kerstomaatjes en een regenwoudsalade in voor. Het is wat de keuze van de ingrediënten betreft in die zin geen ‘bijbels’ kookboek! Rena Rossner woont inmiddels in Israël en schreef daar het boek.

De opzet is aantrekkelijk vanwege de koppeling van de creatieve recepten aan bijbelteksten met een verwijzing naar voedsel. Het is een kookboek dat gebruikt kan worden bij de verdieping rond deze teksten en de betekenis van geloof en keuzes in het leven van alle dag. Rena formuleert het aldus: “Ik was op zoek naar en manier om de Bijbel relevant te maken voor de moderne keuken Ik wilde niet alleen lekkere gezonde en over het algemeen kindvriendelijke recepten, maar ook dat mijn recepten geschikt zouden zijn om aan tafel over door te praten. Ik wil de bijbel bij mijn maaltijden betrekken op een manier die leuk zou zijn, informatief en boeiend… maar ook smakelijk!”

Het commentaar bij de teksten verzamelde ze uit commentaren op het oude testament, maar ook uit andere, voornamelijk joodse, bronnen. Elke bron heeft zij laten verifiëren door bijbelgeleerden. Op basis hiervan zijn vragen geformuleerd om met elkaar over na te denken. Uiteraard kun je vanuit de vanuit de christelijke traditie ook andere vragen stellen.

Bij de creatieve recepten worden alternatieve gegeven. Het is geen dogmatisch kookboek: het gaat om een uitwerking van de Joods traditie om aan de hand van en maaltijd vragen te stellen over geloof, zoals dat gebeurt met de viering van het joodse paasfeest, Pesach en de ‘sederschotel’ die dan gebruikt wordt. Om de vraag naar de zorg voor de schepping te kunnen vertalen in dergelijke maaltijden, moet je op zoek gaan naar verse alternatieven, passend in het seizoen, van de in het boek gebruikte ingrediënten in je eigen omgeving. Dat is een uitdaging!

 

Koken met bezieling — De smaak van het jaar in 48 recepten
Han Wilmink en Tini Brugge
Uitgeverij Kok – 2010
ISBN 978 90 435 1841 3 (€ 17,50)

In het boek 48 recepten verdeeld over de vier seizoenen. Vier seizoenen die alle kenmerkende eigenschappen hebben en als zodanig ook terug te vinden zijn in de recepten. De recepten bestaan steeds uit voorgerechten, maaltijdsoepen, hoofdgerechten, eenpansgerechten, lunchgerechten en desserts. Elk recept is gebaseerd  op pure, duurzaam verkregen producten. Aan de bundel werkten behalve Han Wilmink de volgende koks mee: Chiara Bots OSC, Rangel Geerman OFM, Carolien Looman, Janny de Moor en Jurriën Zwart.

Tini Brugge is verantwoordelijk voor de begeleidende informatieve tekst. Naast het openen van de bijbelse provisiekast legt ze een link naar de kloostertradities, de symboliek van de seizoenen en het kerkelijk jaar.

Bestel hier het boek online

 

Koken met passie — 40 smakelijke recepten voor de vastentijd
Han Wilmink
Uitgeverij Kok – 2009
ISBN 9789043515801

Bestel het boek online

 boekGezond leven, bezield eten
Chiara Bots
Met aandacht koken, dat is het streven van zuster Chiara Bots, hoofd van de kloosterkeuken in Megen. Met eerbied voor de aarde, voor mens en dier. Chiara is zich bewust van de waardevolle ingredienten die ze dagelijks in handen heeft en gaat daar zorgvuldig mee om.
De recepten in dit boek zijn smakelijk en zonder fratsen. Doordat er in het klooster een aantal Indonesische zusters wonen, staan er een paar exotische gerechten bij.
Kampen, ten Have, 2008

Hemelse Spijzen — een jaarkrans van recepten en hun diepere betekenis
Tini Brugge en Gert Vos (recepten)
Fotografie: Isabel Rottiers
Tafelschikkingen: Hanneke Maassen
Uitgeverij Ten Have/ Lannoo

Arabisch Kookboekauthentieke recepten van Marokko tot Oman
Janny de Moor
Utrecht, het Spectrum, 2007

boekBijbels Culinair
Han Wilmink
Dit boek bevat tien hoofdstukken die gelinkt zijn aan een bepaalde periode uit de Bijbel. Naast allerlei wetenswaardigheden over de tijd en informatie over diverse producten bevat elk hoofdstuk de receptuur van een gangenmenu of buffet, voorzien van een wijnadvies. Het bereiden van de gerechten is op heldere en humoristische wijze beschreven. Alsof Han Wilmink op pollepelafstand toekijkt.
Kampen, Kok, 2007
bestel online · zie ook www.bijbelsculinair.nl.

Wilde venkel & rabarber en andere culinaire genoegens uit de volkstuin
Caroline Zeevat en Ans Withagen
Utrecht, Het Spectrum, 2007

Alleen de geur blijft hangen – herinneringen aan een eetmoment
Culinair Historisch Kookmuseum De Vleer
Sneek, Migg Media Producties, 2006

Koken in Kleurvan robijnrode rijst tot gitzwarte kroketjes
Vardit Kohn en Galit Hahn
Bussum, Pereboom, 2006

Vier de Seizoenen – de mooiste recepten van Odin
Geldermalsen, Estafette Assiociatie CV, 2006

Creatief vasten; culinair dagboek voor de Veertigdagentijdboek
Karel J. de Krijger
Creatief vasten is een culinaire dagkalender voor de veertigdagentijd voor Pasen waarin de loutering van lichaam en geest centraal staat. Het boekje is geschikt voor het hele gezin met leuke recepten voor de kinderen en tal van menu’s. Elke dag begint met een bijbeltekst.
Zoetermeer, Boekencentrum, 2005

Vegetarische Variaties – Koken op kleur
Sonja van de Rhoer
Vianen/Antwerpen, The House of Books, 2004

De joodse keuken; recepten en verhalen uit de hele wereld
Hyman, Clarissa
Baarn, Tirion, 2003

Hemelse recepten; gerechten uit het Midden-Oosten en de joodse traditie
Wina Born
Kampen, Kok,1999

Culinaire bijbel; eten en drinken inde bijbel
Wina Born
Kampen, Kok, 2e druk 1998

Beproefde recepten uit de kloosterkeuken (in Amerika)
Broeder Victor-Antoine d’Avila-Latourrette
Utrecht, Het Specturm, 1997

Kloosterkeukens en recepten
Thera Coppens
Baarn, De Fontein, 1993

 

boekHet kruidenboek van broeder Guy
Broeder Guy van Leemput
Kruiden worden al duizenden jaren gebruikt om de gezondheid op peil te houden en om mensen te genezen. In abdijen vindt men sinds oudsher een kruidentuin die niet alleen voor de keuken maar evenzeer voor de ziekenzaal (of infirmerie) bedoeld was. Dit boek ontsluit de heilzame kracht van kruiden vanuit een eeuwenlange wijsheid en inzicht in de werking ervan. Op overzichtelijke wijze worden de kruiden en hun werking voorgesteld. De lezer kan gemakkelijk terugvinden welke kruiden voor welke aandoening geschikt zijn. Tevens krijgt hij of zij een inzicht in de manier waarop men kruiden kan toedienen. De kracht van kruiden is te lang onderschat. Dit boek opent perspectieven op alternatieve helende middelen.
bestel online

Lekkere Joodse Recepten

Samengesteld door E. Cortissos- Zeldenrust en R. Polak-van Moppes.
Uitgegeven door Stichting Vrienden van de Jeugdalljah, Postbus 53164, 1007 RD Amsterdam, 1994

Traditionele Feestgerechten, het jaar door

Wil en Netty Engels- Geurts
Zuid-Hollandsche Uitgeversmaatschappij, 1988

Brochures

Aan tafel — koken voor groepen in de kerk
Han Wilmink, kookdominee

Uitgave van Missionair Werk & Kerkgroei van de Protestantse Kerk in Nederland
bestellingen@pkn.nl

 

 

 

.