Pinksteren

De naam Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord pentekoste, dat is: de vijftigste dag. Na zeven weken, op de vijftigste dag na Pasen vindt ook het joodse Wekenfeest plaats. In de joodse traditie bracht dan de eerstelingen van de tarweoogst samen met de eerste vruchten naar de tempel in Jeruzalem.
Dit feest wordt later inde geschiedenis verbonden met de openbaring van de Heer op de berg Sinaï (Exodus 19,16-25) en het ontvangen van de wetgeving (Exodus 20, vers 1-17).
In de christelijke traditie legt men op de vijftigste dag na Pasen het accent op de Geest die zich met de eerste leerlingen verbindt.

Symboliek
Rood is de liturgische kleur voor Pinksteren. Deze kleur wordt gebruikt voor alle dagen waarop de Geest centraal staat. Rood is de kleur van het bloed, de liefde, het hart, het vuur.
Het vuur speelt op Pinksteren een grote rol:
Er verschenen aan hen een soort vlammen, die zich als vuurtongen verspreidden en zich op ieder van hen neerzetten, en allen werden vervuld van de heilige Geest
( Handelingen 2,3 ).

IMG_6478

Rode vruchten verwijzen naar ‘vruchtdragen’ in een geest van liefde. Rond Pinksteren zijn er rode aardbeien, rabarber, radijs, rode sla uit de koude kas en rode appels uit het koelhuis.
Later in juni komen rode frambozen, aalbessen en kersen. In de zomer zijn er tomaten, rode paprika’s, rode bietjes, pruimen die zonder extra energie gekweekt zijn omdat zij van de koude grond of uit de onverwarmde kas komen uit Nederland.
Tomaten worden al in grote hoeveelheden aangevoerd, maar milieuvriendelijker in juni zijn zongedroogde tomaten omdat tomaten in deze tijd nog uit andere landen komen of met extra energie in kassen worden gekweekt.

Pinkster-recepten voor een rode lunch

De samen-aan-tafel recepten zijn voor 8 personen.
Er zijn in de christelijke traditie zeven gaven van de Geest.
Daarom zijn deze Pinksterrecepten gebundeld rond 7 onderdelen.

1. Pinksterbollen

2. Rode linzensoep
3. Rode vruchtendrank
4. Op de boterham: Tomaten spread en Pasta met radijsjes

5. Robijnrode rijst met rode krulsla of eiken bladsla
6. Bij de koffie: Pinkstertulband met aardbeien
7. Toe: Rabarbertiramisu en/of Rabarbertaart en/of Rabarber vuurtaart met 7 rabarber stengels in het boek Hemelse Spijzen

 

Overige pinksterrecepten:

Haringsalade met rode bietjes

Salade met radijsjes en mozzerella

.