Pepernoten

november 30th, 2013 by Sander Funcke Uw reactie »

Ouderwetse pepernotenDit recept is een echt ouderwets (lees: eeuwenoud) recept, nog uit de tijd dat men vastte in de periode voor kerst. Dat betekent dat er geen melk, room, boter of eieren aan te pas komen. Wél zit er – zoals de naam al zegt – peper in en andere specerijen die aanvankelijk dankzij de kruisvaarders en later dankzij de VOC bij ons gemeengoed waren geworden. Net zoals kruidnootjes doen pepernoten  denken aan muntjes. Dit verwijst weer naar het verhaal over Sint Nicolaas waar hij aan drie arme zusters, die niet konden huwen omdat ze geen bruidsschat hadden, een buideltje met geld schonk. Dit geld werd via het raam naar binnen gegooid, het raam is later vervangen voor de schoorsteen.

Nodig voor ongeveer 50 pepernoten:

250 gram bloem
1/2 zakje bakpoeder of 1/2 tl. baksoda (natriumbicarbonaat
een snufje zout
100 ml. honing
1 el. stroop
1 staartpeper of 4 zwarte peperkorrels
4 kruidnagels of 1 afgestreken theelepeltje kruidnagelpoeder
3 afgestreken tl. kaneelpoeder
1 afgestreken tl. geraspte nootmuskaat
1 afgestreken tl. kardemompoeder of 3 kardemompeulen
1 tl. anijszaadjes
+/- 2 dl. water
een beetje plantaardige olie

Maak eerst het specerijenmengsel door alle specerijen in een vijzel fijn te malen.

Doe de honing – als hij wat harder is – in een steelpannetje en smelt deze, eventueel samen met de stroop.

Weeg 250 gram bloem af, doe er het bakpoeder bij (kijk goed of er geen klontjes in zitten, anders even zeven) en voeg een snufje zout toe. Roer er de specerijen door en voeg dan de honing en stroop toe.

 Zet wat water op totdat het flink warm is – het hoeft niet te koken – en voeg ongeveer 1 dl. water toe. Kijk of je het al kunt kneden. Is het nog te droog, voeg dan voorzichtig net zoveel water toe totdat je een soepel deegje krijgt. Als je warm water gebruikt, hoef je het deeg namelijk niet te laten rusten. 

 Zet de oven op 180 graden en vet een – liefst vierkant 20 bij 20 cm. bakblik – lichtjes in met de olie. Maak nu kleine balletjes ter grote van een knikker en zet ze tegen elkaar aan in het bakblik. Zodra alle balletjes zijn gedraaid, nog even bestrijken met een kwastje met water – of zo je wilt met melk, dat geeft een mooier korstje, maar is niet traditioneel. Zet het bakblik in de voorverwarmde oven en laat ongeveer 15 à 20 minuten bakken. Check in elk geval na 15 minuten. 

Bewaar de pepernoten – als ze niet al meteen op gaan – in een koekblik.  

 

 

 

Advertisement

.