Pelgrimsbrood met noten en paddenstoelen

Duurzaam handelen is een manier om God op aarde zichtbaar te maken.
Wandeltochten worden georganiseerd voor klimaat en duurzaamheid. De routes leiden door verschillende soorten landschap.
Wat is er mooier dan onderweg tamme kastanjes, walnoten of hazelnoten en eetbare paddenstoelen te verzamelen en daar een pelgrimsbrood van te bakken?
Aandacht voor voedsel, dichtbij uit de natuur, geschonken door Moeder Aarde of door mensen op een duurzame manier geproduceerd, is een vorm van respect voor de schepping.
Franciscus van Assisi, die zich zeer verbonden voelde met de schepping, zingt in zijn Zonnelied:

‘Geprezen zijt Gij door onze zuster Aard,
onze moeder,
die ons in leven houdt en leidt’

 

Ingrediënten
-voor een cakevorm van 28 cm

250 gr paddenstoelen
– bijv. kastanjechampignons
250 gr gemengde noten
– walnoot, kastanje, hazelnoot enz.
250 gr uien
5-6 dikke sneden vers volkorenbrood
2 eieren
3 eetlepels maisolie
1 eetlepel ketjap
snuf zout en peper

 

Bereiden

Snipper de uien en bak ze 2 minuten in de olie. Houd een paar paddenstoelen achter, snijd de rest in fijne plakjes, voeg ze toe aan de gebakken uien en bak ze samen nog 3 minuten. Houd een paar walnoten achter. Maal de rest grof.
Verkruimel het brood. Meng dat met de uien, paddenstoelen en noten. Voeg eieren, ketjap, zout en peper toe en roer dit tot een geheel.
Beboter de cakevorm. Leg in de boter plakjes van de achtergehouden paddenstoelen en noten – als buitenlaag. Schep daar het mengsel in.
Bak het brood 1 uur in een op 160 graden voorverwarmde oven.

 

Bron:
Gert Vos
Hemelse Spijzen
Lannoo/ten Have, 2004

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Brood, Herfst, Pelgrimage met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.