Pannenkoeken met licht

januari 13th, 2015 by Sander Funcke Uw reactie »

P1020282Voor 2 februari: Opdracht van de Heer in de tempel

Tekst en foto’s: Tini Brugge

Op 2 februari, veertig dagen na Kerstmis, is het sinds 496 in de kerk gewoonte de ontmoeting te gedenken tussen Simeon en het kind Jezus in de tempel. Maria en Jozef kwamen daar om volgens de wet, traditiegetrouw, hun eerste zoon op te dragen aan God. Als Simeon het kind in zijn armen neemt looft hij God met de woorden:

(…) met eigen ogen heb ik gezien…
een licht dat geopenbaard wordt…
zie Lucas 2,22-40

Het wordt de aanleiding om op deze dag kaarsen te zegenen en mee naar huis te nemen als verwijzing naar het licht van de Eeuwige, Immanuël – God- die in ons wil wonen en ons wil verlichten als de weg donker is. De feestdag werd “Maria- Lichtmis” genoemd, maar thans “De opdracht van de Heer in de tempel” , een naam die recht doet aan het evangelie. Tegenwoordig is het gewoonte om overgebleven kaars-stompjes van Kerst op te branden. Meer en meer werd het ook een ‘vrouwendag’ als herinnering aan de moeder van Jezus die hem baarde, aan het licht bracht. Het bakken van pannenkoeken hoorde daarbij. Oude gezegden herinneren daaraan:

Op Lichtmis is geen vrouwke zo arm, of zij maakt haar panneke warm’.

Het is februari… de veertigdagentijd begint. Pannenkoeken.. snel en makkelijk horen erbij. Hier een recept met herinneringen aan de zon en levenskracht die zichtbaar is in het “Licht van de wereld” door het gebruik van zonnebloempitten, zonnig gele mais en groene blaadjes sla. Tuinkers kun je samen met kinderen kweken op vochtige watten.

Pannenkoeken met licht en levenskracht
( ca. 8 kleine, dikke)
Ingrediënten
250 g tarwe of volkoren meel (of vervang 150 gr van het meel door mais-meel voor een nog geler resultaat)
3 eieren
ca. 200 ml water (of melk)
snuf zout of bouillonkorrels
2 eetlepels olijfolie
100 g veldsla of tuinkers
ca. 250 gr (bio) maiskorrels (uit blik of pot)
100 gr zonnebloempitten

Bereidingswijze
Doe het meel in een kom, maak een kuiltje en roer van daaruit de eieren , het zout/ bouillonkorrels) en een deel van het water tot een glad beslag. Verdun het met water of melk. Laat een halfuurtje rusten.
Bak met weinig olie ca. 8 kleine dikke pannenkoeken. Rooster in een koekenpan met weinig olie de zonnebloempitten en vermeng deze met de -uitgelekte- maiskorrels. Bekleed de pannenkoeken met blaadjes veldsla of tuinkers en bestrooi ze met de mais en zonnebloempitten.

Bron: Tini Brugge naar een idee uit: Natuurlijk lekker, Wijnanda Hogendoorn, KOK, 2014

Advertisement

.