Palmzondag

In de katholieke kerken worden groene palmtakken (Buxus) gewijd. De palmtakken verwijzen naar de groene (palm) takken waarmee mensen Jezus verwelkomden toen hij op een ezel Jeruzalem binnentrok (Johananes 12,12-13).
Kinderen lopen met een palmpaasstok. Vroeger werd de stok versierd met verschillende figuren die van brooddeeg waren gebakken zoals krakelingen, kransen, of krombroodjes. Thans is vooral de broodhaan in top.
Het is zinvol om aan de stok , vaak in een kruisvorm, gedroogde vruchten te hangen die een bijbelse betekenis hebben zoals:
– Dadel: in de bijbel wordt de dadelpalm vergeleken met het beeld van de rechtvaardige (Pslam 92,13) omdat hij recht omhoog groeit en goede vruchten geeft.
– Vijg: De vijg is een belangrijke voedselbron. Door het hoge suikergehalte kan hij gedroogd worden en als wintervoedsel dienen. De vele zaden zijn een beeld van vruchtbaarheid. In de bijbel is het een van de zegeningen van het beloofde land (Deuterenomium 8,8)
– Rozijn/ druif: Rozijnen zijn gedroogde kleine druiven. Jezus wordt de ware wijnstok genoemd (Johannes 15,1-15).
– Haan: Het haantje is een verwijzing naar het hanengekraai en de verloochening van Jezus door Petrus “Voordat de haan kraait, zul je Me drie keer verloochenen” (Matteüs 26,34).

Uw reactie