Pasen en Paastijd

Jer10feb12_00100Met Pasen vieren de Christenen de verrijzenis van Jezus Christus, de opstanding uit zijn graf, drie dagen na zijn kruisdood. De datum waarop het Christelijke Pasen valt verschilt van jaar tot jaar, omdat het berekend wordt aan de hand van de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente.
Het begin van de lente wordt al sinds mensenheugenis gevierd. Er zitten ook nu nog voorchristelijke elementen in de viering van het Paasfeest, zoals bijvoorbeeld het ophangen van paaseieren in de bomen.
Het joodse Paasfeest, Pesach, wordt gezien als de voorloper van het Christelijke paasfeest. Dit wordt ook wel het feest van de ongezuurde broden genoemd, waarmee oorspronkelijke de eerste oogst van het nieuwe jaar werd gevierd. Tegenwoordig wordt de Exodus, de uittocht van het Joodse volk uit Egypte, herdacht. Het belangrijkste ritueel van dit Joodse feest is de Seder, de vooravond van Pesach, waarbij diverse symbolische gerechten worden gegeten.

Traditiegetrouw worden feestelijke broden gegeten met Pasen. Vele versies uit diverse landen en streken zijn bekend. Meestal gaat het om een brood dat extra gevuld is met krenten, rozijnen, ornajesnippers, amandelpijs etc.
De vorm heeft soms een speciale betekenis:

  • Vlechtvorm: twee of drie strengen die tot vlecht worden gebonden
    • Twee strengen: hemel en aarde, leven en dood verbonden
    • Drie strengen; verwijzing naar de drie-eenheid van Vader, Zoon en Geest. Janny de Moor vertelt dat in de Joodse traditie de drie strengen van het speciale sabbath-brood (challe) naar waarheid, vrede en gerechtigheid verwijzen
  • Rond: geen begin, geen einde, de eeuwigheid, continuïteit van de liefde
  • Vierkant: vier gelijke zijden (gelijkheid, gerechtigheid) zoals het grondpatroon van het nieuwe Jeruzalem
  • Driehoek (gelijkzijdig): abstracte verwijzing naar de drie-ene God

Paasbroden

Paaskoekjes en taart

Paasmaaltijd

Lentegroene gerechten

Nagerecht

.