Nieuwjaarsrolletjes

januari 12th, 2015 by Sander Funcke Uw reactie »

P1020037Nieuwjaarsrolletjes
opnieuw beginnen

Ontrollen

In een nieuw jaar liggen mogelijkheden besloten voor een goed leven dat bloeit en vruchten afwerpt . Die mogelijkheden zijn vaak nog niet zichtbaar, maar verborgen in de toekomst. Je wenst elkaar toe dat het leven goed zal zijn, niet zuur.

De eeuwen door hebben mensen rond het nieuwe jaar die wensen ook in gebak vorm gegeven. Nieuwjaarsrolletjes zijn daar een voorbeeld van. Door het bakken van opgerolde wafels verwijst men naar het goede leven dat zich de komende jaar mag ‘ontrollen’. Tegenwoordig worden ze vaak met slagroom volgespoten als verwijzing naar dat goede, zoete leven.

Als je er voor kiest om het `zout der aarde’ te zijn, kun je er ook kaas-room inspuiten….

Acht

In de christelijke traditie is acht het getal van het nieuwe begin.. Op de achtste dag, de eerste dag na de sabbat, vieren we dat Jezus opgestaan is uit de dood om opnieuw in verbondenheid met mensen te leven.

De eerste doopvonten hadden dan ook de vorm van achthoek om daaraan te herinneren.: opstaan uit duisternis en je leven richten naar het licht van de Eeuwige.

In de liturgische periode in januari die we Epifanie noemen, “ het aan het licht komen van Jezus’” staat aan het begin het verhaal van de doop van Jezus als teken van een nieuw leven door God geïnspireerd..

Presenteer de rolletjes eventueel in de vorm van een achthoek of en achtpuntige ster.

Nieuwjaarsrolletjes

 Ingrediënten:

0,8 dl lauwe melk
600 g bloem
250 g boter
250 gr (bruine) basterdsuiker
500 g suiker
25 g anijszaad of anijsblokjes
2 eieren, losgeklopt
snuf zout

slagroom of kaas-room (gelijke hoeveelheden gerapte kaas door gesmolten boter mengen)

Bereidingswijze:

Boter verwarmen en luchtig roeren met de suiker en anijs. De losgeklopte eieren er doorheen mixen. Bloem met zout erdoor spatelen. Vet het wafelijzer in. Schep het beslag op het wafelijzer en druk het deeg plat. Bak aan beide kanten bruin. Leg de nog zachte wafeltjes op tafel en rol ze om de steel van een houten lepel op. Spuit er vlak voor het serveren slagroom of kaas-room in.

Bron: Hemelse spijzen , Tini Brugge en Gert Vos – Lannoo/Ten Have 2004

Advertisement

.