Sterkoekjes

 

(voor 30-40 stuks)
Extra nodig: uitsteekvorm ster

300 g bloem
150 g suiker
25 g gemalen anijs (eventueel)
1 zakje vanillesuiker
250 g koude (room)boter
1 eidooier voor het glazuur
200 g poedersuiker en water

 

Bereiding

Zeef de bloem boven een kom en meng met de suiker en vanillesuiker en eventueel gemalen anijs. Snijd de harde boter in blokjes en doe ze in de kom. Snijd met twee messen kruislings door het bloemmengsel tot de boterstukjes heel klein zijn. Ga dan met koele handen snel kneden tot een samenhangend deeg. Vorm een deegbal en leg die ingepakt in plastic folie minimaal 30 minuten in de koelkast.

Oven voorverwarmen op 175 graden.

Rol de plak uit tot ca. 5 mm dikte en steek er met een stervorm koekjes uit.
Leg op de bakplaat bakpapier en bak de koekjes 15-20 minuten in het midden van de oven.
Bakplaat uit de oven nemen en eventueel met een stokje of dikke naald een gaatje prikken in de koekjes zodat er een lint doorheen kan en de koekjes opgehangen kunnen worden. Bakpapier van de warme bakplaat halen en de koekjes laten afkoelen.
Poedersuiker met 6 eetlepels water tot glazuur roeren en daarmee de bovenkant van de koekjes bestrijken.

 

 

 

 

 

naar een recept uit Allerhande 2005
zie voor variatie met andere zaden
Hemelse Spijzen pg.41

 

 

Dit bericht is geplaatst in Gebak, Kerst en kersttijd met de tags , . Bookmark de permalink.